Skip to main content

Μια άλλη ήττα

EPA/FILIP SINGER

Πρόκειται για μια πόλη 42.000 κατοίκων η οποία κινδύνευε να εκλέξει για πρώτη φορά ακροδεξιό δήμαρχο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για μια χώρα με το βαρύ παρελθόν όπως η Γερμανία.

Με την αναμέτρηση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ να δεσπόζει στην επικαιρότητα, μια άλλη αναμέτρηση πολύ πιο σημαντική και με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα, το μέλλον της Ευρώπης, πέρασε σχετικά στην αφάνεια. Ο λόγος για τις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στην πόλη Νορτντχάουζεν στη Θουριγγία της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια πόλη 42.000 κατοίκων η οποία κινδύνευε να εκλέξει για πρώτη φορά ακροδεξιό δήμαρχο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για μια χώρα με το βαρύ παρελθόν όπως η Γερμανία.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Γιοργκ Πρόφετ, αν και φαβορί, ηττήθηκε τελικά συγκεντρώνοντας 45,1%, έναντι 54,9% του εν ενεργεία ανεξάρτητου σήμερα δημάρχου, που παλαιότερα είχε σχέσεις με το κόμμα των Πρασίνων, Καλ Μπούχμαν.

Ο Πρόφετ θεωρούνταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Ο 61χρονος επιχειρηματίας εξασφάλισε στον πρώτο γύρο, δύο εβδομάδες πριν, 42% των ψήφων, με τον Μπούχμαν να συγκεντρώνει μόλις το 23,7%.

Η προοπτική ενός ακροδεξιού δημάρχου, ακόμη και σε μία μικρή πόλη της Γερμανίας, σήμανε συναγερμό, πολύ δε περισσότερο που το AfD ενισχύεται, εξασφαλίζοντας σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 21,5% σε εθνικό επίπεδο. Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, το AfD εξασφαλίζει δημοσκοπικά 32%.

Πιο ανησυχητική είναι η πρόσφατη άτυπη συνεργασία στο τοπικό κοινοβούλιο μεταξύ AfD, Χρστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων, που νομιμοποιεί το ακροδεξιό κόμμα, σε μια χώρα που η ακροδεξιά επέφερε τόσα πολλά δεινά (βλέπε άνοδος ναζισμού).

Η άνοδος της ακροδεξιάς παραμένει μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται καθώς τα κόμματα εξουσίας, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, αδυνατούν να δώσουν πειστικές λύσεις, ενώ η αριστερά, που άλλοτε οραματιζόταν να αλλάξει τον κόσμο, αντί για όραμα αναζητά εισαγόμενους μεσσίες.