Skip to main content

Με αυτοσυγκράτηση

Οι λόγοι που το ΥΠΟΙΚ απευθύνθηκε στις αγορές, λίγο πολύ δείχνουν γνωστοί

Νέα έξοδος χθες στις αγορές για δανεισμό… φρέσκου χρήματος και τα επιτόκια ήταν… τσουχτερά. Το έκρυθμο περιβάλλον στα διεθνή χρηματιστήρια με αιχμή τις τράπεζες, αλλά και τα απόνερα της γεωπολιτικής κρίσης που επιμένουν κρατούν τα επιτόκια στα ύψη. Εξ ου και το πενταετές ομόλογο του Δημοσίου έγραψε επιτόκιο κοντά το 4%, όταν το 2021 (προηγούμενη έκδοση) εμφάνισε οριακά μηδενική επιτοκιακή επιβάρυνση.

Οι λόγοι που το ΥΠΟΙΚ απευθύνθηκε στις αγορές, λίγο πολύ δείχνουν γνωστοί: Επιβάλλεται να μη μας… ξεχνούν οι επενδυτές, αλλά και να διαθέτουμε ενισχυμένη ρευστότητα στο ταμείο του Δημοσίου προ των εκλογών, διότι με την είσοδο της χώρας στην πύρινη προεκλογική ζώνη τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν ψηλότερα και κάθε απόπειρα δανεισμού θα κοστίζει ακριβότερα. Λόγω, δε, των διπλών εκλογών, το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι οι ανάγκες για ρευστότητα θα μεγαλώσουν και προφανώς λαμβάνει τα μέτρα του.

Μόνο που στις μέρες μας ο δανεισμός από τις αγορές αποτελεί ακριβή υπόθεση και για μια χώρα της οποίας το χρέος βρίσκεται στο… θεό, η ακρίβεια κοστίζει διπλά, ενώ κάθε έξοδος δεν προσθέτει στο χρέος μόνο αυξημένα επιτόκια, αλλά και νέα βάρη.

Η Ελλάδα παραμένει υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κομισιόν, που προειδοποιεί για λελογισμένη χρήση ανάλογων μηχανισμών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν μηνύματα και οι οίκοι αξιολόγησης. Βέβαια, η χώρα έχει ανακτήσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη των αγορών και σύντομα θα ανακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα, οπότε το κόστος δανεισμού θα μετριαστεί αισθητά. Μέχρι τότε, καλό είναι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση στον νέο δανεισμό, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη λέξη «χρέος».