Skip to main content

Οι… κίνδυνοι της νηνεμίας

Η σχετική νηνεμία που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους από χθες δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα παρήλθαν.

Τις… ρωγμές που προκάλεσε η διεθνής τραπεζική κρίση στις δύο όχθες του Ατλαντικού επιχειρούν να επουλώσουν οι αγορές, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησής τους, δίχως ωστόσο να δείχνουν ότι διαθέτουν κατεύθυνση.

Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, να υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση όταν στις ΗΠΑ η Fed έχει… υποσχεθεί κάποιες, έστω μικρότερης κλίμακας, νέες αυξήσεις επιτοκίων και στην Ευρώπη η ΕΚΤ παρουσιάζεται αμετακίνητη στην εφαρμογή σκληρής επιτοκιακής πολιτικής;

Η σχετική νηνεμία που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους από χθες δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα παρήλθαν. Το αντίθετο -τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή με την Deutsche Bank, τον πλέον συστημικό όμιλο της Ευρώπης, καθιστούν δεδομένη την αβεβαιότητα τουλάχιστον για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Αυτό το οποίο απαιτείται, λοιπόν, είναι επενδυτική περίσκεψη, ώστε να προβλεφθεί κάθε ενδεχόμενο επόμενων χτυπημάτων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή αποθέματα δυνάμεων να προστατεύσουν τους μετοχικούς τους τίτλους από την πιθανότητα πρόσκαιρης ή ολικής απαξίωσής τους, να αποφύγουν τυχόν διαρροές από την καταθετική βάση και, κατ’ επέκταση, να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή «περιουσία» τους.

Προσοχή απαιτείται και για έναν ακόμη λόγο. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και κανείς δεν… βάζει το χέρι του στη φωτιά για τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν. Δεν αποκλείεται δηλαδή οι αγορές να δεχθούν νέες πιέσεις, οι οποίες, συνδυαζόμενες με τα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα, να ανοίξουν και πάλι τον… ασκό του Αιόλου.