Skip to main content

Έπεσε σύρμα;

Nick Paleologos / SOOC

Η κακοκαιρία «Ελπίς» το 2021 ήταν πάθημα και μάλιστα μεγάλο, το οποίο φαίνεται να έγινε μάθημα στις αρμόδιες αρχές.

Ο καιρός «τρελάθηκε» και φέτος, βάζοντας σε δοκιμασία περίπου τη μισή Ελλάδα. Οι έντονες χιονοπτώσεις από προχθές Κυριακή προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετές δυσλειτουργίες στις μετακινήσεις και λίγα, ευτυχώς, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των πληγέντων από την κακοκαιρία περιοχών.

Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες φάνηκαν επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στον σωστό χρόνο τις όποιες… αναποδιές από τις χιονοπτώσεις. Όχι φυσικά ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, με αποκλεισμένες περιοχές ή χωριά που έμειναν χωρίς ρεύμα. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές ήταν κατά πολύ λιγότερες από τις αρχές του 2022, οπότε η επίθεση της πολικής «Ελπίδας» άφησε για μέρες τη χώρα δίχως πραγματική… ελπίδα. Θυμίζουμε το Λεκανοπέδιο Αττικής που κυριολεκτικά κατέρρευσε, μένοντας με όλους τους κεντρικούς, αλλά και τους παράπλευρους δρόμους, κλειστούς από το χιόνι. Η «Ελπίδα» δεν άφησε μόνο χωριά αποκλεισμένα. Αποκλεισμένο ήταν και το Παγκράτι ή η Νέα Σμύρνη, δυσπρόσιτη η Κυψέλη και παγωμένα τα Εξάρχεια.

Πρόκειται για πάθημα και μάλιστα μεγάλο, το οποίο φαίνεται να έγινε μάθημα στις αρμόδιες αρχές. Η υποδοχή τής -με λευκή ενδυμασία- «Μπάρμπαρα» ήταν η δέουσα και αυτό έδειξε πως όταν πραγματικά θέλουμε κάτι το πετυχαίνουμε. Ακόμη κι όταν μιλάμε για το γραφειοκρατικό, αργοκίνητο, αναποτελεσματικό, ασυντόνιστο ελληνικό Δημόσιο. Οι κρατικές αρχές όποτε το βάζουν σκοπό μάς εκπλήσσουν ευχάριστα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ψηφιοποίησης.

Ελπίζουμε, βέβαια, για την «Μπάρμπαρα» να μην… έπεσε σύρμα λόγω προεκλογικής περιόδου, διότι τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας…