Skip to main content

Δημοσιονομικό… τακτ

Διανύουμε ήδη μια χρονιά η οποία διαφοροποιείται εντόνως έναντι των προηγούμενων, λόγω των εκλογών, που, όπως όλα δείχνουν, αναμένονται διπλές.

Εν όψει της επερχόμενης, πιθανώς για τον Απρίλιο, πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά με… τακτ.

Οφείλει, με απλά λόγια, να προβεί σε λελογισμένες παροχές, ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

Οφείλει να κρατήσει το ΑΕΠ σε θετική πορεία, αποφεύγοντας την ύφεση που ελλοχεύει ένεκα της γεωπολιτικής κρίσης.

Οφείλει να διασφαλίσει τη ροή των πόρων που διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -κυρίως για αναπτυξιακούς λόγους και την ένταση των φορολογικών ελέγχων προκειμένου τα έσοδα του Δημοσίου να διατηρήσουν την ανοδική τους τροχιά.

Οφείλει επίσης να επιμείνει στις δράσεις ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, ώστε μήνα με τον μήνα η ελληνική οικονομία να καθίσταται ανταγωνιστικότερη.

Κατά συνέπεια, κεντρικός στόχος των παραγωγικών υπουργείων δεν μπορεί παρά να είναι η τήρηση των δημοσιονομικών σε τάξη μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Πάντως, αν δεν πείθει η αναγκαιότητα που υπάρχει περί αυστηρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, ας μην ξεχνάνε οι κυβερνώντες ότι πάνω από τη χώρα μένει ξάγρυπνο το μάτι των αγορών, με τις διαθέσεις να είναι αμείλικτες και τους επενδυτές να μη συγχωρούν το παραμικρό…

Βέβαια, από το υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις, ωστόσο, επειδή οι καιροί είναι… πονηροί, εμείς απλά υπενθυμίζουμε…

Από την έντυπη έκδοση