Skip to main content

Η «απορρύθμιση» της παγκοσμιοποίησης

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκινά τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στο ομώνυμο ελβετικό θέρετρο, σε μια περίοδο «απορρύθμισης» της παγκοσμιοποίησης και με την απειλή της κλιματικής αλλαγής πανταχού παρούσα.

Το ελάχιστα χιονισμένο τοπίο στις ελβετικές Άλπεις αποτελεί μάλιστα απτή απόδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κύριο θέμα της καθιερωμένης σύναξης της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ είναι «η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Από εκεί που η παγκόσμια ελίτ έπινε νερό στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, διαπιστώνει σήμερα έναν κατακερματισμένο κόσμο, με την πανδημία του Covid, τις εμπορικές συγκρούσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των γεωπολιτικών ρηγμάτων και να τροφοδοτούν πολιτικές προστατευτισμού.

Η παγκοσμιοποίηση, με το συνεχές άνοιγμα των χρηματοοικονομικών αγορών και όχι μόνο, βρίσκεται εδώ και μισό αιώνα, από την εποχή της ίδρυσής του, στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν ωστόσο περισσότερο από ποτέ τις αντιφάσεις της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Οι διαταραχές που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, πριν ακόμη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με επίκεντρο την Κίνα, ήταν η πρώτη προειδοποίηση για τα προβλήματα που δημιουργεί η «μονοκαλλιέργεια» της μεταφοράς μεγάλων τμημάτων παραγωγής προς τις χώρες φθηνού εργατικού κόστους.

Οι ελλήψεις φαρμάκων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο χτύπησαν ένα ακόμη καμπανάκι. Οι Ευρωπαίοι αναζητούν τώρα τρόπους για επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων και όχι μόνο. Η όξυνση, παράλληλα, των γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων με επίκεντρο το τρίγωνο Δύση-Ρωσία-Κίνα έρχεται να διαλύσει την εικόνα ενός κόσμου υποτιθέμενης «αρμονικής συνεργασίας».

Από την έντυπη έκδοση