Skip to main content

Γιατρικό

«Υπάρχουν ελλείψεις στην Αμερική, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίον έχουμε ελλείψεις είναι ότι οι μεγάλες χώρες που κάνουν παραγωγή πρώτων υλών, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, σταμάτησαν, ή μείωσαν την παραγωγή», λένε και ξεναλένε στο υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παγκόσμιο δηλαδή, που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και την έλλειψη πρώτων υλών. Nα το δεχτώ, να δεχτώ κι ότι και κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν με τη σέσουλα, ακόμη και ότι αγχωμένοι γονείς στοκάρουν γνωστό αντιπυρετικό. Τότε, γιατί στη δέσμη δέκα μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος αποφασίστηκε και «εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας»;

Ανατρέχω στην DW της 19ης Δεκεμβρίου 2022. «Αυτό ακριβώς, το κόστος, είναι και το πρόβλημα που προκαλεί στη Γερμανία τις ελλείψεις φαρμάκων: Για τις φαρμακοβιομηχανίες σε Γερμανία και Ευρώπη η παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, ανάμεσά τους και των αντιπυρετικών σιροπιών για παιδιά, δεν αξίζει τον κόπο, καθώς η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν έχει αυξηθεί εδώ και μία δεκαετία. Αντίθετα, η τιμή της δραστικής ουσίας, εν προκειμένω της παρακεταμόλης, φέτος αυξήθηκε κατά 70%. “Η ραγδαία αύξηση των τιμών στις δραστικές ουσίες φαρμάκων, με παγωμένες τις τιμές πώλησης, καθιστούν την παραγωγή φαρμάκων, όπως τα σιρόπια με παρακεταμόλη, ζημιογόνο επιχείρηση”, τονίζει ο Αντρέας Μπούκαρντ, γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής Teva».

Τα ίδια έλεγε και στα τέλη Ιουλίου. «Η συστηματική πίεση κόστους πρέπει να χαλαρώσει, ειδικά για κρίσιμα φάρμακα που παράγονται μόνο από λίγους».

Αυτό, λοιπόν, είναι το φάρμακο: να αυξηθούν οι τιμές. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πάντα κάτι πληρώνουμε, αγαπητοί μου. Πάντα. Στη ζωή δεν υπάρχει κάτι τσάμπα», μας ενημέρωσε από τηλοψίας ο Άρης της δημοσιογραφίας.

Στη «Μέκκα» της ελεύθερης οικονομίας, προ επταμήνου ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ, είπε για μία άλλη έλλειψη, βρεφικού γάλακτος: «Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Αυτή είναι μια καπιταλιστική χώρα. Η κυβέρνηση δεν παρασκευάζει βρεφικό γάλα, ούτε θα έπρεπε. Οι εταιρείες παρασκευάζουν βρεφικό γάλα». Κι εμείς ακολουθούμε φαντάσματα μεγάλα.

Από την έντυπη έκδοση