Skip to main content

Ελευθερία του Τύπου αλά καρτ

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

ΑΧ ΑΥΤΗ η ελευθερία του Τύπου. Όταν απολυταρχικά καθεστώτα, και μάλιστα μη φιλικά προς τη Δύση, κλείνουν ΜΜΕ και φυλακίζουν δημοσιογράφους, τα πληκτρολόγια παίρνουν φωτιά. Όταν όμως η… ελευθερία, όπως στην περίπτωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, θίγει τα… δικά μας κακώς κείμενα, τότε ούτε προστασία, ούτε άσυλο σταματά τους διώκτες του.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε χθες την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, απόφαση που όχι αδίκως ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου». Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική Δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Η Πατέλ έπρεπε να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης.

Ο ΑΣΑΝΖ κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών αν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η απόφαση της Πατέλ δεν είναι το τέλος της δικαστικής μάχης του Ασάνζ, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο Αυστραλός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε 14 ημέρες. Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Συνελήφθη το 2019, αφού πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο ΗΓΕΤΗΣ της αριστερής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, δηλώνοντας χθες πως αν τη Δευτέρα γίνει πρωθυπουργός, θα χορηγήσει τη γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ.

«ΑΝ ΕΙΜΑΙ πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κύριος Ασάνζ, πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα, θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας της Αριστεράς Nupes σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.