Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Τον «φάκελο» μαρίνες ανοίγει και πάλι το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξώντας αυτή τη φορά να προχωρήσει με «πρόσω ολοταχώς» ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας. Από το 2012 και μετά το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είχε προσπαθήσει τέσσερις φορές να τρέξει την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων, χωρίς όμως επιτυχία. Αυτή τη φορά ως «δέλεαρ» για τους υποψήφιους επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ βάζει τη μαρίνα Αλίμου που είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας, αλλά και μια νησιωτική, αυτή της Χίου.
Η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος με την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας.
Τα περισσότερα από τα ανοικτά ζητήματα στον Άλιμο σήμερα έχουν επιλυθεί. Η κόντρα με τον δήμο, οι σχέσεις με τους ενοικιαστές χώρων, και άλλα μικρότερης σημασίας ζητήματα έχουν κλείσει. Ανοικτά ωστόσο παραμένουν δύο βασικά ζητήματα. Από τη μια η έλλειψη κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων σκαφών αναψυχής που θα χρησιμοποιούν τις ελληνικές μαρίνες ως βάση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η υψηλή φορολογία, σε σχέση με τα όσα ισχύουν σε χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία, καθιστούν την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική όσον αφορά την προσέλκυση σκαφών αναψυχής.
Από την άλλη τα ναυταθλητικά σκάφη που έχουν σαν βάση τους τη μαρίνα Αλίμου, και τα οποία υπόκεινται σε ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι προοπτικές της μαρίνας θα εξεταστούν ενδελεχώς από τους πιθανούς επενδυτές, και εφόσον κριθεί επωφελής ως επένδυση θα καταθέσουν προτάσεις. Όσον αφορά τη Χίο, ως υποψήφιος επενδυτής εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο τουρκικός όμιλος Dogus ο οποίος έχει στη διαχείρισή του ήδη τη μαρίνα Ζέα, στα Γουβιά στη Λευκάδα, καθώς και συμμετοχή στη μαρίνα Φλοίσβου μαζί με τον όμιλο Λάτση. Επίσης υπό τη διαχείριση του ομίλου περνάει και η μαρίνα Βουλιαγμένης, αφού συμμετέχει στο σχήμα που ανέλαβε τις «τύχες» του Αστέρα Βουλιαγμένης.
* Μαρίνα Αλίμου: Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Αλίμου είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας 240.000 τ.μ.
Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου χρησιμοποιείται επίσης για τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών και περιλαμβάνει κτήρια διαφόρων ηλικιών και χρήσεων, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, υποσταθμούς και άλλες κατασκευές που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εκτεταμένες ελεύθερες ζώνες.
Το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Αλίμου έως τις 16.01.2018.
* Μαρίνα Χίου: Η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού.
Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000 τ.μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.
Περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της μαρίνας, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ενώ έχει το δυναμικό για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία της χερσαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας απόθεσης σκαφών, καθώς επίσης και άλλων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού.
Οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Χίου έως τις 18.01.2018.
Σε δύο φάσεις
Στην έναρξη δύο ξεχωριστών διεθνών δημόσιων διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών. Αμφότεροι οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: στην Α’ φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε μία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στις δύο προσκλήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.hradf.com), θα προκριθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση. Στη Β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε μαρίνας και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.