Skip to main content

Θ. Δρίτσας: Σταθερός προσανατολισμός του κράτους η υποστήριξη της ναυτιλίας

Το κράτος είναι σταθερά προσανατολισμένο στην υποστήριξη της ναυτιλίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας από το βήμα του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε μια διαρκή αντιδικία αν η κότα γέννησε το αβγό ή το αβγό την κότα. Δεν ισχύει ότι η ελληνική ναυτιλία προχώρησε μόνη της και το κράτος δεν υπήρχε, υπήρχε το κράτος και τη στήριξε», πρόσθεσε.

Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμη ότι καλούμαστε σήμερα να επιβεβαιώσουμε ότι η ναυτιλία είναι μια εθνική βιομηχανία και συμπλήρωσε πως η μοναδικότητά της συγκροτείται κυρίως από το ανθρώπινο δυναμικό και από την τεχνογνωσία που αναπτύσσει. 

Εξάλλουν αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ανανεωθεί ποιοτικά και αριθμητικά το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. 

«Η μοναδική τεχνογνωσία της ελληνικής ναυτιλίας είναι το ζητούμενο και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να παίξει τεράστιο ρόλο και προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση κάνει «πολύ συστηματικές προσπάθειες». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι δεν είναι το δίλημμα δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, παραδέχθηκε ότι η δημόσια εκπαίδευση απαιτεί πόρους που δεν υπάρχουν, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε εύκολα στην ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης».