Skip to main content

Πράσινα καύσιμα πρώτα για αέρα & θάλασσα

SHUTTERSTOCK

Κοινή επιστολή των Ευρωπαίων εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών στην Κομισιόν

Να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή και στη διαθεσιμότητα προσιτών πράσινων καυσίμων για τη ναυτιλία και την αεροπορία ζητούν με κοινή τους επιστολή οι Ευρωπαίοι Εφοπλιστές (ECSA) και η Airlines for Europe (A4E).

Η έναρξη του διαλόγου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επενδύσεων για τις Βιώσιμες Μεταφορές (STIP) μεταξύ του Έλληνα επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα και των δύο Οργανισμών είναι προ των πυλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ECSA και A4E δηλώνουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, απαιτούνται ετησίως επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και αεροπορίας.

Η Συμφωνία για μια Καθαρή Βιομηχανία αναγνωρίζει την αεροπορία και τη ναυτιλία ως έναν από τους πιο δύσκολους κλάδους για την απανθρακοποίηση, καλώντας να περιγραφούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των δύο κλάδων όσον αφορά την πρόσβασή τους σε προσιτά καθαρά καύσιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ECSA και A4E καλούν την Κομισιόν να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις στην παραγωγή και στη διανομή καθαρών, ασφαλών και οικονομικά προσιτών καυσίμων για τη ναυτιλία και την αεροπορία για να πετύχουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία και την αεροπορία, η A4E και οι European Shipowners/ECSA υπέβαλαν τις δικές τους συστάσεις για ένα φιλόδοξο και συγκεκριμένο STIP.

Όπως αναφέρθηκε, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) συμφώνησε τον Απρίλιο για το πλαίσιο IMO Net-Zero.

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν αυτή την εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η ναυτιλία απαιτεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο και την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας της Ε.Ε. με τη συμφωνία του IMO για το κλίμα.

Η μετάβαση της διεθνούς ναυτιλίας στο net zero αναμένεται να δημιουργήσει ζήτηση για καθαρά καύσιμα σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι, το μέτρο του IMO θα αποτελέσει ευκαιρία για τους Ευρωπαίους παραγωγούς ενέργεια να διαθέσουν αυτά τα καύσιμα στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Επίσης η 41η Συνέλευση της ICAO σηματοδότησε ένα ιστορικό ορόσημο με την υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου παγκόσμιου φιλόδοξου στόχου (LTAG) για τη διεθνή αεροπορία, ώστε να επιτευχθεί καθαρή μηδενική εκπομπή άνθρακα έως το 2050, σε συμφωνία με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Το παγκόσμιο πλαίσιο της ICAO για τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF, LCAF) και άλλες καθαρότερες μορφές ενέργειας θέτει έναν συλλογικό στόχο για τη μείωση των εκπομπών CO2 της διεθνούς αεροπορίας κατά 5% έως το 2030.

Αν και η Ε.Ε. έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο μέσω του κανονισμού ReFuelEU Aviation, οι οδηγίες
από μόνες τους δεν αρκούν.

Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να λάβουν επείγοντα μέτρα για να επιταχύνουν τη διαθεσιμότητα προσιτών SAF, επιτρέποντας τις απαραίτητες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και διασφαλίζοντας ότι τα βιώσιμα αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους.

Η επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, με παράλληλη διατήρηση της συνδεσιμότητας της ηπείρου, θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες από τον κλάδο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και σημαντικές επενδύσεις.

Επενδύσεις και έσοδα

Όσον αφορά τις επενδύσεις που προέρχονται από έσοδα της Ε.Ε. και των εθνικών συστημάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και της αεροπορίας, οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν:

  • Τα έσοδα του ETS της Ε.Ε. αποφέρουν περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τη ναυτιλία και πρέπει να επανεπενδύονται στην ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας και της αεροπορίας, εφόσον οι δύο τομείς πληρώνουν στο πλαίσιο του EU ETS.
  • Αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, δεσμεύτηκαν πρόσφατα να διαθέσουν έσοδα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και της αεροπορίας, ιδίως για την παραγωγή καθαρών καυσίμων. Ως εκ τούτου, στο STIP θα πρέπει να εισαχθεί η απαίτηση να κατευθύνονται τα εθνικά έσοδα από το ETS από τη ναυτιλία και την αεροπορία προς την πράσινη μετάβαση των τομέων αυτών.

Παραγωγική ικανότητα

ECSA και A4E υπογραμμίζουν ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο προσφέρει στους Ευρωπαίους προμηθευτές καυσίμων την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ισχυρή βιομηχανική βάση στην Ευρώπη για την παραγωγή καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία και την αεροπορία.

Η υποχρέωση χρήσης καθαρών καυσίμων και τεχνολογιών που παράγονται στην Ευρώπη σε ποσοστό 40%, θα προσφέρει ασφάλεια στους παραγωγούς ενέργειας και τους κατασκευαστές.

Το STIP θα πρέπει να υποστηρίξει την παραγωγή και την προσιτή υιοθέτηση των SAF και των ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μειώνοντας τον κίνδυνο των αγορών, περιορίζοντας το χάσμα τιμών με τα συμβατικά καύσιμα, σταθεροποιώντας τις τιμές και απελευθερώνοντας επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.