Skip to main content

Κ. Οικονόμου στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Οι ελληνικές τράπεζες στήριζαν ανέκαθεν την ελληνική ναυτιλία

Papadakis Press

«Θα πρέπει πραγματικά να συνεχίσει αυτή η στήριξη, τη γνωρίζουμε τη ναυτιλία, είναι στο DNA μας», επισήμανε ο κ. Οικονόμου

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της ναυτιλίας μίλησε στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», ο κ. Κώστας Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας και Επικεφαλής Ναυτιλιακής Τραπεζικής στην Παγκρήτια-Αττική Τράπεζα.

Σε ερώτηση για το αν η ελληνική ναυτιλία αντλεί χρήματα πιο εύκολα από Έλληνες ή ξένους, ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Οι Ελληνικές τράπεζες και θα έλεγα και οι Κυπριακές τράπεζες, γιατί είναι μαζί και έτσι τις αντιμετωπίζουμε και έτσι ριπορτάρονται, στηρίξαν διαχρονικά την ελληνική ναυτιλία ακόμα και στις περιόδους τις δύσκολες».

Σημείωσε δε πως «όταν κατέρρεαν κολοσσοί Γερμανικοί και άλλοι Ευρωπαϊκοί και Αμερικανικοί κολοσσοί, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν, χαρακτηριστικό ότι η πρόοδος παρά την κρίση συνέχισε».

«Σήμερα, λοιπόν, έχουμε στα 53,5 δισ. που έχει η ελληνική ναυτιλία, ένα ποσοστό το οποίο είναι το 35%  να το έχει δανείσει το cluster των ελληνικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «είναι μία αύξηση μεγάλη σε σύγκριση με πέρσι, αλλά συνεχίζει την ανοδική τάση των προηγουμένων ετών. Εδώ πέρα λοιπόν έχουμε από τη μια να δούμε την ελληνική στήριξη των τραπεζών προς την ελληνόκτητη πλοιοκτησία, από την άλλη θα μιλήσουμε και για το cluster με την έννοια και από τη δικιά μας πλευρά, γιατί οφείλουμε να το πούμε, συμμετέχουμε λοιπόν και εμείς σε αυτήν την αλυσίδα με την Ένωση Τραπεζικών στελεχών στην οποία Ένωση έχουμε την εξής έτσι σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είμαστε μέλη τα οποία από τη φύση μας ανταγωνιζόμαστε, γιατί πολύ απλά είμαστε μέλη που είμαστε υπάλληλοι στις τράπεζες στα χρηματοδοτικά τμήματα των ναυτιλιακών μας, είμαστε από την πλευρά του εφοπλιστή χρηματοοικονομικά στελέχη, χρηματοοικονομικά στελέχη σε fund».

«Ωστόσο», ανάφερε, «αυτό δεν μας κράτησε, δεν μας άφησε, δεν μας εμπόδισε να δημιουργήσουμε ένωση και μάλιστα να έχει ένα πραγματικά σημαντικό κομμάτι και στόχο την διεθνοποίηση του επαγγέλματος του ναυτιλιακού τραπεζίτη, του χρηματοδότη ταυτόχρονα και κυρίως της ναυτιλίας της ελληνικής».

Για την εξωστρέφεια

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια, είπε ότι «η εξωστρέφεια σε εμάς ήταν ένα σημαντικότατο κομμάτι το οποίο θέλαμε και το στηρίξαμε. Πριν δύο χρόνια αρπάξαμε την ευκαιρία και εδώ πέρα έρχομαι και ακουμπάω την κουβέντα με τον κ. Κούκα, διότι κι εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία σε πρόσκληση που είχαμε πριν δύο χρόνια από την Κίνα, η οποία κάλεσε entities όπως εμείς και associations χρηματοδοτικά, οπότε μας προσφέρανε ένα γραφείο και μια αντιπροσωπεία στην Κίνα».

«Ίδιες προσπάθειες γίνονται αυτή τη στιγμή και ίδιες συζητήσεις για παρόμοια πρωτοβουλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με ένα cluster αντίστοιχο ευρωπαϊκό», συμπλήρωσε.

«Έρχομαι και κουμπώνω το συμπέρασμα της έκθεσης McKinsey, όπως αναφέρθηκε πριν, ότι καλά το cluster, αρκετά έντονα δημοσιοποιημένο στην Ελλάδα, αλλά έχουμε πάρα πολλά περιθώρια και για έξω», σημείωσε.

«Σε αυτόν λοιπόν τον τομέα γίνεται αυτή η δουλειά, οπότε μιλάμε με την έννοια τώρα της Ένωσης κι εδώ πέρα οφείλουμε να το πούμε αυτό, από την άλλη όμως πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουνε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, που μπορούμε να το πούμε και σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Θέλει προσοχή, ωστόσο, τα χαρτοφυλάκιά μας να είναι σταθμισμένα ζυγισμένα, να μην έχουμε επανάληψη αστοχιών του παρελθόντος, όλα αυτά τα γνωρίζουμε νομίζω όλοι στο χώρο μας και θα πρέπει πραγματικά να συνεχίσει αυτή η στήριξη, τη γνωρίζουμε τη ναυτιλία, είναι στο DNA μας», επισήμανε.

«Και θα χαρούμε ειλικρινά να δούμε κι άλλες πρωτοβουλίες, γιατί είναι κρίμα να μην έχουμε πιο ανταγωνιστική σημαία, είναι κρίμα να μην έχουμε νηογνώμονα, είναι κρίμα να μην έχουμε άλλα documentations που θα θέλαμε.

Αυτά για να τα κουμπώσουμε με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του cluster, αυτά από τη δικιά μας πλευρά, δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα και ναι θέλουμε τους Έλληνες πελάτες μας να τους στηρίζουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου.