Ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έγινε με την υπογραφή της διακήρυξης του Szczecin, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για θέματα Ναυτιλίας.
Οι υπουργοί της Ε.Ε. υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Szczecin σχετικά με τη θαλάσσια βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου στην Πολωνία, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της ναυτιλίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Szczecin σχετικά με τη βιομηχανική θαλάσσια στρατηγική της Ε.Ε.
«Η Διακήρυξη του Szczecin θέτει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κατά των μέτρων προστατευτισμού και υποστηρίζει τις επενδύσεις που θα καταστήσουν το ναυτιλιακό βιομηχανικό μας σύμπλεγμα ισχυρότερο και πιο ανταγωνιστικό διεθνώς. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη βασικών προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους εφοπλιστές, όπως η ανάγκη να μειωθεί το ρίσκο των επενδύσεων σε καθαρά καύσιμα και τεχνολογία και να διατηρηθεί ένα κατάλληλο για τον σκοπό αυτόν ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Επιτροπή και τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας των Ευρωπαίων Εφοπλιστών | ECSA.
Τι προβλέπει
Σε μια εποχή αυξανόμενου προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο, η Διακήρυξη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται προστατευτικά μέτρα αλλά επενδύσεις, για να γεφυρωθεί το χάσμα καινοτομίας και να γίνει το ναυτιλιακό βιομηχανικό σύμπλεγμα πιο ανταγωνιστικό.
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποστηρίζουν σθεναρά την αναγνώριση από τη Διακήρυξη του στρατηγικού ρόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για την ασφάλεια της ηπείρου μας, όσον αφορά την ενέργεια, τα τρόφιμα και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Διακήρυξη υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσω ισότιμων όρων ανταγωνισμού και ενός κατάλληλου για τον σκοπό αυτόν ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου.
Υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία των διεθνών συμβάσεων, όπως αυτές που συμφωνήθηκαν στη ΔΟΕ και τον ΙΜΟ, για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι σημαντικό ότι τα κράτη-μέλη ζητούν ρυθμιστική δράση για την προμήθεια καυσίμων, αναγνωρίζοντας ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα εξαρτάται από τη συμβολή των παραγωγών και των προμηθευτών καυσίμων.
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εξετάζουν τη θέσπιση δεσμευτικής εντολής για τους προμηθευτές να παράγουν και να διαθέτουν τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.
Επιπλέον, η Διακήρυξη προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την άρση του ρίσκου των επενδύσεων σε καθαρά καύσιμα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του επερχόμενου επενδυτικού σχεδίου για τις βιώσιμες μεταφορές (STIP). Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές υποστηρίζουν σθεναρά τη χρήση των εσόδων από το ΣΕΔΕ της Ε.Ε. και των εθνικών κρατών-μελών για τη γεφύρωση του τεράστιου χάσματος τιμών με καθαρά καύσιμα.
Η πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση επισημαίνεται δε ως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.
Τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν, επίσης, τις δυσμενείς επιπτώσεις των αυστηρών κανόνων της Βασιλείας (απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας) στη χρηματοδότηση των πλοίων και στις εταιρείες ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Το συνέδριο
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.
Οικοδεσπότες της συνάντησης ήταν ο υπουργός Υποδομών, Dariusz Klimczak, και ο αναπληρωτής υπουργός, Arkadiusz Marchewka. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε κυβερνητικό επίπεδο, οι υπουργοί συζήτησαν τις πολιτικές διαστάσεις μιας μελλοντικής θαλάσσιας βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών κατευθύνσεων και των τομέων συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει ο κόσμος μπροστά μας -τόσο από πλευράς άμυνας όσο και από πλευράς οικονομίας- θα επιδιωχθούν με συνέπεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Dariusz Klimczak, υπουργός Υποδομών.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παράδοση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινής δήλωσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., με την οποία ζητείται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα στους ευρωπαϊκούς τομείς της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς και μια βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε. για τη θαλάσσια οικονομία.
Η θέση της Ελλάδας
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, στις τοποθετήσεις του ανέπτυξε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως βασικοί πυλώνες της νέας ναυτιλιακής βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε. Μίας στρατηγικής που, όπως είπε, «πρέπει να είναι τολμηρή και ρεαλιστική, με στόχο την ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού τομέα».
Αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι, ο κ. Γκίκας επεσήμανε: «Κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».
Και συνέχισε: «Η νέα ναυτιλιακή βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε. πιστεύουμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει έναν ξεχωριστό πυλώνα για τις θαλάσσιες μεταφορές και ένα ειδικό ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ναυτιλιακού τομέα, προκειμένου να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ειδικότερα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το σχέδιο επενδύσεων στις βιώσιμες μεταφορές (Sustainable Transport Investment Plan) πρέπει να ‘‘διορθώσει’’ τις ελλείψεις του Ταμείου Καινοτομίας».
Αναφερόμενος στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τόνισε: «Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποδειχθεί απαραίτητες για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας της Ε.Ε. Η διατήρηση αυτού του πλαισίου στην τρέχουσα μορφή του είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».