Skip to main content

Αλλαγές στο «πηδάλιο» της ΟΛΘ Α.Ε.

Ο βασικός μέτοχος πέτυχε την εξαίρεση του απερχόμενου εκτελεστικού προέδρου από το Δ.Σ.

Αλλαγή σκυτάλης στην ανώτερη εκτελεστική διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. επέφερε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, με τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου να ζητά και να πετυχαίνει την εξαίρεση από το νέο δ.σ. της εταιρείας του μέχρι πρότινος Εκτελεστικού Προέδρου της εταιρείας, Αθανάσιου Λιάγκου.

Ο κ. Λιάγκος παραμένει – όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο ίδιος –  στη διάθεση της εταιρείας υπό την ιδιότητα του συμβούλου διοίκησης.

Στην ερώτηση της «Ν» για την αιτία του εν λόγω αιτήματος από τον βασικό μέτοχο, καθώς η πορεία της εταιρείας (άνοδος εργασιών και κερδών) δεν το δικαιολογούν, ο εκπρόσωπός του στο δ.σ. της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, απάντησε: «Η εν λόγω αλλαγή προτείνεται στα πλαίσια ανανέωσης της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας, η οποία θεωρούμε ότι συμβάλει στην προώθηση των συμφερόντων της. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στην ανώτερη διοίκηση της εταιρείας και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του κ. Λιάγκου που κατείχε τη θέση το εκτελεστικού προέδρου επί πέντε έτη κινείται προς αυτήν την πορεία της ανανέωσης. Οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλουν να αξιολογείται διαρκώς ο βέλτιστος τρόπος διοίκησης της εταιρείας και εκεί πέρα σίγουρα πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Φυσικά και ήταν μια πολύ επιτυχημένη οικονομικά χρονιά, γεγονός στο οποίο συνέβαλε όμως το σύνολο των εργαζομένων  της εταιρείας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτά που έχουμε κατακτήσει. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για ανανέωση που θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Νωρίτερα πάντως είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη διαφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών για θέμα εσωτερικού ελέγχου για έργο που έχει γίνει στο λιμάνι.  Ωστόσο η επισήμανση των γενικότερων αλλαγών στην ανώτερη διοίκηση της εταιρείας το τελευταίο διάστημα που επικαλέστηκε στην παραπάνω απάντηση ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα μετά την προαιρετική δημόσια πρόταση που είχε κάνει η οικογένεια Louis-Dreyfus για το 21% της ΟΛΘ Α.Ε., για την οποία η πλευρά Σαββίδη φέρεται να αποδίδει ευθύνες στη γαλλική CMA CGM, συμμέτοχό του (σ.σ. μέσω της Terminal Link) στην Κοινοπραξία που ελέγχει τον ΟΛΘ. Νωρίς χθες το πρωί επίσης πληροφορίες της «Ν» έφεραν τον κ.Λιάγκο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του λόγω της κόντρας μεταξύ των προαναφερόμενων δύο μετόχων.

Από το βήμα της γ.σ. ο κ.Λιάγκος δήλωσε ότι αποχωρεί «με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας» και προέβη σε απολογισμό του έργου του και της ανόδου εργασιών και κερδών που συντελέστηκε κατά την πενταετή θητεία του στην θέση του Εκτελεστικού Προέδρου της ΟΛΘ Α.Ε. Θερμές ευχαριστίες για τη συνεισφορά του εξέφρασαν από το βήμα της γ.σ. στον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΛΘ ο εκπρόσωπος της Terminal Link, Martin Masson, και ο πρόεδρος των ναυτικών πρακτόρων, Βασίλης Καμπάκης, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Ιωάννης Τσάρας και ο εκπρόσωπος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σπαμπουλίδης.

Το νέο δ.σ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ, με διετή θητεία, απαρτίζουν οι κ.κ. Martin Masson, Ιωάννης Τσάρας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Jessy Lou, Παντελής Μιχαλόπουλος, Αγγελική Σαμαρά, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και Ευαγγελία Δαμίγου.

6ος προβλήτας

Περαιτέρω, ο κ. Τσάρας έδωσε έμφαση στο έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα, και προσδιόρισε το κόστος του «γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ή λίγο λιγότερο», διευκρινίζοντας ότι αυτό (το κόστος) προς το παρόν αξιολογείται και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Επίσης γνωστοποίησε ότι η ΟΛΘ Α.Ε. ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση (ανταγωνιστικός διάλογος, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή προσφορών) του διαγωνισμού για τη δημιουργία logistics center (εμπορευματικού κέντρου) στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, καθώς προχθές η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ επικύρωσε τη σχετική λίστα (ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκφράσει συνολικά τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα).

Εκ μέρους του Υπερταμείου, ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης που μετέχει εκ νέου στο δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., ο κ. Σταμπουλίδης, υπογράμμισε ότι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο ιδιωτικό μάνατζμεντ, συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό asset για το Υπερταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, και πως το σημαντικό είναι, πως τόσο η παλιά όσο και η νέα διοίκηση ήταν και είναι δεσμευμένες σε τροχιά ανάπτυξης του Λιμανιού, κάτι που θα επιτευχθεί με την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων.

«Η νέα επενδυτική περίοδος για το λιμάνι έρχεται σε μια εποχή που αυτό είναι βιώσιμο και κεφαλαιακά ενισχυμένο (…) και το μάνατζμεντ είναι ευθυγραμμισμένο σε λογική ανάπτυξης. Μένουμε δεσμευμένοι στο να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες προκλήσεις, που έχουν να κάνουν και με την ωρίμανση των έργων, να φέρουμε σε πέρας τη νέα επενδυτική περίοδο και να έχουμε αύξηση της υπεραξίας του λιμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθαρό μέρισμα 1,9 ευρώ ανά μετοχή

Όσον αφορά το μέρισμα που θα διανείμει η ΟΛΘ Α.Ε. για τη χρήση 2024 αυτό – όπως προτάθηκε και εγκρίθηκε – θα είναι 2 ευρώ ανά μετοχή μικτό, που «μεταφράζεται» σε καθαρό πληρωτέο μέρισμα 1,9 ευρώ ανά μετοχή.