Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή και πετρελαϊκή αγορά, καθώς οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου προς τη Νότια Κορέα αγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Από τις εξαγωγές αυτές επηρεάζονται άμεσα οι τιμές των ναυλώσεων για τα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC (Very Large Crude Carriers).
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Kpler, οι εξαγωγές αμερικανικού αργού προς τη Νότια Κορέα ενδέχεται να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια βαρέλια μόνο για τον Μάιο, εφόσον πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες παραδόσεις.
Τον Απρίλιο, οι αφίξεις αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας συνολικά τα 540.000 βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας.
Αυτή η αυξημένη ροή ενισχύει σημαντικά τη ναυλαγορά, με τις spot τιμές των VLCC να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο.
Η Clarksons Securities κατέγραψε ημερήσια ναύλωση VLCC στα 53.900 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26% σε μηνιαία βάση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης και μεγαλύτερης προσφοράς πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, η βρετανική Braemar εκτίμησε τις χρονοναυλώσεις ενός έτους για eco scrubber VLCC στα 51.500 δολάρια την ημέρα.
Σημαντική συμφωνία φέρεται να έχει επιτύχει και ο ελληνικός όμιλος Αγγελικούση, ναυλώνοντας το Maran Taurus (κατασκευής 2011) στην αμερικανική Chevron για εννέα έως 13 μήνες έναντι 45.500 δολαρίων ημερησίως.
Ισχυρή ζήτηση
Η πλατφόρμα Veson Nautical ανέφερε επίσης ετήσια αύξηση περίπου 5% στις τιμές χρονοναύλωσης VLCC, με τις μέσες τιμές να φτάνουν τα 47.000 δολάρια ημερησίως στις 7 Μαΐου.
Παρά τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς στις διεθνείς εμπορικές ροές, η ζήτηση για VLCC παραμένει ισχυρή.
Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών και η αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η άνοδος των εισαγωγών στη Νότια Κορέα καταγράφεται εν μέσω μειωμένης δραστηριότητας στα εγχώρια διυλιστήρια, λόγω εκτεταμένων εργασιών συντήρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων αργού, τα οποία κυμαίνονται πλέον κοντά στα 100 εκατομμύρια βαρέλια – το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.
Πρώτος προμηθευτής της χώρας παραμένει το Κουβέιτ, χάρη στη διμερή συμφωνία αποθήκευσης με την Korea National Oil Corporation, στο πλαίσιο της οποίας η Kuwait Petroleum Corporation διατηρεί 4 εκατομμύρια βαρέλια στις εγκαταστάσεις της στη Νότια Κορέα.
Ηγετική η παρουσία των Ελλήνων
Ισχυρό και στρατηγικά εδραιωμένο παραμένει το αποτύπωμα των Ελλήνων εφοπλιστών στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, με την Ελλάδα να διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά βιβλία παραγγελιών διεθνώς.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Xclusiv Shipbrokers, ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα διαθέτουν υπό κατασκευή 292 δεξαμενόπλοια, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του παγκόσμιου συνόλου, κατατάσσοντας τη χώρα στην κορυφή των επενδυτών του κλάδου.
Η έντονη παρουσία επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες πλοίων. Στον τομέα των πλοίων υγραερίου (LPG), οι ελληνικές παραγγελίες φθάνουν τα 50 πλοία -το 28% της παγκόσμιας αγοράς-, ενώ στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι 47 νέες μονάδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιλέγουν σταθερά να τοποθετούν τις παραγγελίες τους σε ναυπηγεία υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας τεχνική υπεροχή και έγκαιρες παραδόσεις.