Skip to main content

NH3CRAFT: Σύστημα αποθήκευσης αμμωνίας σε πλοία για χρήση ως καύσιμο στη ναυτιλία

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης της αμμωνίας είναι η χαμηλή τιμή της και η μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα

Μια ασφαλή και αποδοτική μέθοδο αποθήκευσης και διαχείρισης αμμωνίας σε πλοία με στόχο τη χρήση της ως καύσιμο στη ναυσιπλοΐα ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν οι δώδεκα εταίροι του ερευνητικού έργου NH3CRAFT, που ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΚΜΕ επίδειξη δοκιμαστικής λειτουργίας του εν λόγω συστήματος αποθήκευσης αμμωνίας (σ.σ. δεξαμένες, σωληνώσεις, αντλίες) για χρήση ως καύσιμο στη ναυτιλία.

Μεταξύ των εταίρων του έργου συγκαταλέγονται τα Πανεπιστήμια ΕΜΠ (Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών), Technische Universität Dresden (TUD), University of Strathclyde (Βρετανία), καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς Hydrus Engineering, Rina, Abs, Twi, Connova, Columbia Shipmanagement, Wegemt, Enisolv, ενώ η ΕΚΜΕ διεξήγαγε τη μελέτη χαλύβδινων δεξαμενών διαφορετικών διαστάσεων, την κατασκευή δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 610 κυβικών μέτρων (σ.σ. η αμμωνία αποθηκεύεται υπό συνθήκες πιέσεως) και συμμετείχε στη συναρμολόγηση της μονάδας αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της.

Μεγάλο μέρος της έρευνας όπως τονίστηκε σχετικά στην εκδήλωση είχε να κάνει με την εξάλειψη των κινδύνων της χρήσης της αμμωνίας ως καύσιμο, καθώς είναι δηλητηριώδες αέριο, ενώ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η χαμηλή τιμή της και η μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που συνάδει με τον στόχο της Ε.Ε. για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το
2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού.

Με τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο project η ΕΚΜΕ, η οποία είναι leader στην υλοποίηση σύνθετων βιομηχανικών έργων και την κατασκευή εξοπλισμού υπό πίεση, υψηλών και ειδικών προδιαγραφών με ολοκληρωμένες λύσεις για τους κλάδους πετρελαίου και αερίου ενέργειας και βιομηχανικών διεργασιών, πραγματοποιεί επί της ουσίας άνοιγμα στον ναυτιλιακό κλάδο.

Η εταιρεία, όπως τονίζει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιάννης Καρυώτης, έχει υλοποιήσει από το 2020 μέχρι σήμερα επενδύσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια σε εξοπλισμό και έχει διπλασιάσει τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή των Διαβατών, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις επίσης 5 εκατ. για την επόμενη πενταετία. Για το 2025 η ΕΚΜΕ προσβλέπει σε αύξηση του τζίρου της σε επίπεδο άνω των 60 εκατ. ευρώ έναντι των 43,5 εκατ. ευρώ του 2024, χρονιά κατά την οποία τα προ φόρων κέρδη της εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ.