Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρεί η εισηγμένη στο NASDAQ Star Bulk Carriers, του Πέτρου Παππά.
Τόσο ο Νορβηγός εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν όσο και η Danaos του δρ. Ιωάννη Κούστα αυξάνουν τα μερίδιά τους στη ναυτιλιακή, η οποία διαχειρίζεται έναν στόλο 151 bulk carriers, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για πέντε μοντέρνα eco πλοία τύπου kamsarmax.
Σήμερα ο Νορβηγός εφοπλιστής ελέγχει το 11,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ η Danaos το 5,23%.
Οι αιτίες πίσω από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι δύο. Από τη μια, οι κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα του κ. Παππά, ο οποίος με συνεχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές έχει μετατρέψει τη Star Bulk σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές διαχείρισης πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου στον κόσμο.
Από την άλλη, η τιμή της μετοχής, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, διαπραγματεύεται πολύ κάτω από την αξία της.
Πιο συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται στα 15,5 δολάρια, από τα 64,4 δολάρια που ανεβάζουν την αξία της (fair value) οι αναλυτές. Δίνουν, δε, τιμή-στόχο περίπου τα 20 δολάρια ανά μετοχή για τους επόμενους 12 μήνες.
Οι αγορές
Ο Τζον Φρέντρικσεν με δύο κινήσεις έχει φτάσει να ελέγχει το 11,4% των μετοχών της Star Bulk.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον Nasdaq, εταιρεία συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή αγόρασε επιπλέον 1,54 εκατ. μετοχές της εισηγμένης ναυτιλιακής και κατέχει πλέον 13.340.000 τίτλους της Star Bulk, που αντιστοιχούν στο 11,39% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Μέσα στον Μάρτιο είχε ανακοινωθεί η αγορά του 10% των μετοχών της ελληνικής ναυτιλιακής από τον Φρέντρικσεν.
Ο Νορβηγός επένδυσε στη Star Bulk αφού πρώτα πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε στη ναυτιλιακή Golden Ocean, στην CMB.Tech, της οικογένειας Saverys, έναντι 1,2 δισ. δολαρίων.
Ο Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την είσοδο του μεγιστάνα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του ως μετόχου αποτελεί αναγνώριση της αξίας και των προοπτικών της.
Αναλυτές της Fearnley Securities, σχολιάζοντας την επένδυση τότε, τη χαρακτήρισαν «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» στη Star Bulk, αλλά και στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου συνολικά.
Στον ίδιο βηματισμό κινείται και η Danaos του δρ. Ιωάννη Κούστα. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο NYSE και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες containeships στον κόσμο, ενώ διαχειρίζεται και bulkers, επένδυσε την προηγούμενη εβδομάδα 32 εκατ. δολάρια για την αγορά 2,06 εκατ. μετοχών της Star Bulk.
Σημειώνεται ότι η Danaos ήταν μέτοχος της Eagle Bulk, την οποία απορρόφησε η εταιρεία του κ. Παππά, με ποσοστό 14% περίπου. Σήμερα η Danaos κατέχει 6,13 εκατ. μετοχές της Star Bulk, αξίας περίπου 89 εκατ. δολαρίων, με μερίδιο 5,23%.
Η αξία της μετοχής
Σύμφωνα με ανάλυση του SimpleWall.st, η μετοχή της Star Bulk, που διαπραγματεύεται στα 15,5 δολάρια, και 1,8 δισ. δολάρια market cap, έχει εύλογη αξία 64,88 δολάρια ανά μετοχή.
Η ανάλυση αυτή γίνεται με βάση τις θέσεις έξι αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι στα τέλη του 2025 η αξία της μετοχής μπορεί να είναι πάνω από 21 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απορρόφηση της Eagle Bulk δημιούργησε συνέργειες και λειτουργική αποτελεσματικότητα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με ετήσιο ρυθμό συνέργειας 50 εκατ. δολάρια, που αναμένεται να βελτιώσει τα καθαρά περιθώρια κέρδους και τα κέρδη.
Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την κάμψη της αγοράς προγραμματίζοντας να στείλει πλοία της για maintenance, γεγονός που αναμένεται να βελτιστοποιήσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και ενδεχομένως να ενισχύσει τα μελλοντικά έσοδα μόλις η αγορά ανακάμψει.
Επίσης τονίζεται ότι η Star Bulk επενδύει σε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και σε αναβαθμίσεις του στόλου για να ευθυγραμμιστεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς (EEXI και CII), που αναμένεται να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους.
Οι αναλυτές τονίζουν επίσης το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου, που περιλαμβάνει την πώληση πλοίων που δεν ανήκουν στην κατηγορία eco και την προσθήκη νέων πλοίων Kamsarmax που αναμένονται στα τέλη του 2025 και στις αρχές του 2026.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Παππάς, μετά την απορρόφηση της Eagle Bulk που έχει στον στόλο της μεσαίου μεγέθους πλοία, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Star Bulk να προχωρήσει και σε νέα big deals, αυτή τη φορά για μεγαλύτερα πλοία, όπως τα capsize.
Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα της Star Bulk Carriers θα μειώνονται κατά 1,5% ετησίως κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Αντίθετα τα περιθώρια κέρδους θα αυξηθούν από 24,1% σήμερα σε 41%. Αναμένουν ότι τα κέρδη θα φτάσουν τα 497 εκατ. δολάρια (και κέρδη ανά μετοχή 4,24 δολάρια) περίπου μέχρι τον Απρίλιο του 2028, από 304,7 εκατ. δολάρια σήμερα.