Skip to main content

Ακτοπλοΐα: Συμφωνία του υπουργείου με Γκριμάλντι για μείωση τελών

Αντιστάθμιση των απωλειών των ΟΛΗ και ΟΛΗΓ με ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο

Το θέμα της μείωσης των λιμενικών τελών, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας με τον Εμανουέλε Γκριμάλντι, πρόεδρο και CEO του ιταλικού ναυτιλιακού ομίλου Grimaldi Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, πρόεδρος και CEO του ομώνυμου ιταλικού ομίλου, που ελέγχει την πλειοψηφία των λιμανιών Ηρακλείου (ΟΛΗ) και Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), αποδέχθηκε τη μείωση των τελών για την ακτοπλοΐα, αν και αρχικά υπήρξε δυσφορία και επιφυλακτικότητα από την πλευρά των δύο οργανισμών λιμένος που ελέγχει αναφορικά με την άμεση εφαρμογή της απόφασης.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων για τους λιμένες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση που θα καλυφθεί μέσω του Πράσινου Ταμείου, με σκοπό την υλοποίηση περιβαλλοντικών και πράσινων δράσεων στα λιμάνια. Στόχος θα είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση των υποδομών, στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλία.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική στήριξης των νησιωτικών περιοχών, της τουριστικής κίνησης και της ακτοπλοϊκής συνδεσιμότητας, σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα και η προσβασιμότητα αναδεικνύονται σε κεντρικά ζητήματα του δημόσιου διαλόγου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προχώρησε σε μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%, απόφαση που εντάσσεται στη στρατηγική στήριξης της ακτοπλοΐας εν όψει της θερινής περιόδου.

Τα καύσιμα

Η πίεση για αυξήσεις της τάξης του 12%-15% προκλήθηκε από την υποχρεωτική χρήση νέου, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ναυτιλιακού καυσίμου σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου. Ωστόσο, η κυβερνητική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τη συγκυριακή πτώση των διεθνών τιμών καυσίμων, απέτρεψε αυξήσεις στα εισιτήρια, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των λιμενικών τελών δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εφαρμόζεται οικειοθελώς από τους μεγαλύτερους λιμενικούς οργανισμούς της χώρας. Δύο από τους μεγαλύτερους οργανισμούς λιμένων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), έχουν ήδη αποδεχθεί τη συγκεκριμένη υπουργική πρόταση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από την 1η Μαΐου 2025 και για χρονικό διάστημα ενός έτους μειώνονται κατά 50% τα τέλη χρήσης λιμένα για επιβάτες και οχήματα που ταξιδεύουν με εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές, όπως και τα δικαιώματα πρόσδεσης και ελλιμενισμού, εξαιρουμένων των κρουαζιερόπλοιων.

Αλλαγές

Οι οργανισμοί λιμένων που εφαρμόζουν τις μειώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, ενισχύοντας την πράσινη μετάβαση των λιμανιών. Ταυτόχρονα επέρχονται αλλαγές στη διάθεση των εσόδων από περιβαλλοντικά τέλη. Τα κονδύλια πλέον κατευθύνονται σε έργα πρόληψης θαλάσσιας ρύπανσης, απόσυρσης ναυαγίων, ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025 η προθεσμία για τα λιμενικά ταμεία να καταθέσουν μελέτες νομιμοποίησης ή ανακατασκευής πρόχειρων κατασκευών (όπως πέργκολες και τέντες) εντός λιμενικών ζωνών, υπό προϋποθέσεις αισθητικής και λειτουργικής ένταξης στο περιβάλλον. Η δέσμη μέτρων συνιστά μια ευρύτερη στρατηγική για βιώσιμη ακτοπλοΐα και λειτουργικά, σύγχρονα λιμάνια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιών, των επιβατών και του περιβάλλοντος.