Skip to main content

ΕΒΕΠ: Σήμα επιθετικής στρατηγικής στη ναυπηγική βιομηχανία

Δυναμικό ανταγωνισμό με τις ασιατικές γιάρδες συνιστά το ΕΒΕΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μήνυμα στις Βρυξέλλες για εγκατάλειψη της αμυντικής πολιτικής στη ναυπηγική βιομηχανία και δυναμική αντιπαράθεση με τις ασιατικές γιάρδες στέλνει, μιλώντας στη «Ν», ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Οι ασιατικές κλίνες, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, «μονοπωλούν την κατασκευή εμπορικών πλοίων όλων των τύπων, ενώ πρόσφατα κινεζικά ναυπηγεία εισήλθαν και στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές γιάρδες να χάσουν έργα και από τον τομέα των επιβατηγών πλοίων».

Το ΕΒΕΠ έχει επισημάνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

«Αν βάλουμε στο μυαλό μας και κατανοήσουμε τις επισημάνσεις από την έκθεση του πρώην Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που αναφέρεται στις επενδυτικές ανάγκες για τη ναυτιλία και την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος στις πλωτές θαλάσσιες μεταφορές, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακίσει άμεσα τον κλάδο, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και να ξεχωρίσει τον τομέα από το γενικότερο κεφάλαιο της βιομηχανίας και μεταποίησης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Άλλωστε, συμπληρώνει, «η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) έχει προβεί σε ανάλογη επισήμανση. Εάν, μάλιστα, δούμε τα νούμερα των επισκευών πλοίων στη χώρα μας, αλλά κυρίως τις προοπτικές, τότε θα συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει “εξαγωγές στην αυλή μας”».

Η εικόνα στους δύο μεγάλους ναυπηγικούς ομίλους της χώρας και στο Πέραμα είναι ιδιαίτερα θετική.

Ο Όμιλος ONEX, που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, επισκεύασε, σύμφωνα με τα στοιχεία, 170 πλοία μέσα στο 2024, 30 περισσότερα σε σχέση με το 2023.

Αλλά και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους έπειτα από 14 χρόνια, έχουν επισκευάσει συνολικά 48 πλοία.

Επίσης, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, όπου παρέχονται διαχρονικά πολλαπλές υπηρεσίες, το 2024 πραγματοποίησαν δεξαμενισμό 143 πλοία, ενώ άλλα 275 επισκευάστηκαν, από τα 154 το 2023.

Ευτυχώς για τον τομέα των ναυπηγείων έχει διασωθεί ένα ενεργό εργατικό δυναμικό που κατέχει μια τεχνογνωσία, που όμως δεν επαρκεί αριθμητικά και πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στους νεότερους.

Είναι γνωστή η ποιότητα των εργασιών από ελληνικά χέρια, όπως και η ταχύτητα ολοκλήρωσης των εργασιών που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού  κόστους.

Ο Βασίλης Κορκίδης

«Το κόστος, η ταχύτητα και η ποιότητα ήταν και παραμένουν τα βασικά ατού των ναυπηγικών μας μονάδων. Στο τρίπτυχο αυτό έρχεται να προστεθεί και η έννοια του όρου “ελληνική πατέντα”. Οι Έλληνες έδιναν και δίνουν λύσεις και στα δυσκολότερα, σε μια εποχή όπου οι τεχνολογίες, ψηφιακές και μη, έχουν εισέλθει στα πλοία με καταιγιστικούς ρυθμούς», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης, ενώ τονίζει:

«Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που κατέχουν οι μεταλλεργάτες μας αποτελεί έναν ακόμη “άσο στο μανίκι” του ναυπηγοεπισκευαστικού μας τομέα που πρέπει να αξιοποιηθεί, καθώς στον ορίζοντα διαφαίνεται η ανάδυση της Ινδίας που επιχειρεί να εισέλθει ανταγωνιστικά στον τομέα, αλλά και των ΗΠΑ που επιχειρούν να αναγεννήσουν έναν τομέα που κάποτε παρήγαγε στις αμερικανικές γιάρδες “ένα πλοίο liberty την ημέρα”.

Πρέπει να δούμε τα σημεία των καιρών και να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε και μπορούμε ως θαλασσινή χώρα. Να δούμε τον ρόλο των ναυπηγείων στον τομέα της άμυνας της χώρας, να δούμε τον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου, τη ναυπήγηση περισσότερων ferry boats, ρυμουλκών-ναυαγοσωστικών, πλωτών του λιμενικού και να δούμε επιτέλους τον θαλάσσιο τουρισμό της κρουαζιέρας και του yachting».

Το εθνικό πλοίο

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζει και την πρόταση που έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, να δημιουργηθεί ένας νέος εθνικός φορέας, με την ONEX, τον Σκαραμαγκά και τα άλλα ναυπηγεία να εμφανίζονται ως ενιαίος συνομιλητής του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, και για τη ναυπήγηση «ελληνικού-εθνικού πλοίου», «γεγονός που σήμερα έχει καταστεί επίκαιρο λόγω της πρόθεσης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας να επενδύσει -εντός του 2025- στον σχεδιασμό του “εθνικού πλοίου”», σημειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει:

«Στόχος είναι να επεκταθούν οι βάσεις που έχουν ήδη τεθεί με την κατασκευή τμημάτων γαλλικού σχεδιασμού πολεμικών πλοίων για την ανάπτυξη ενός ελληνικού πολεμικού πλοίου, που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες υποχρεώσεις και ανάγκες του στόλου μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα θα προωθείται η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και η τεχνολογική αυτονομία της χώρας».

Όσον αφορά την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, αξίζει να τονιστεί ότι έχουν υπάρξει προτάσεις για την κατασκευή επιβατηγών οχηματαγωγών πάνω σε δοκιμασμένα πρότυπα που σήμερα πλέουν στο Αιγαίο, προσαρμοσμένα στις ιδιομορφίες των θαλασσών μας, αλλά και των νησιωτικών λιμενικών υποδομών.

«Η χώρα διαθέτει ναυπηγούς με λαμπρά μυαλά, που θα πρέπει να τους αξιοποιήσει πριν τους αξιοποιήσει ο ανταγωνισμός. Σε αυτή τη “ναυμαχία” δεν περισσεύει κανείς.

Όσον αφορά την κρουαζιέρα, το ΕΒΕΠ διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την CLIA που εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που διαχειρίζονται στόλους κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, έχει καταθέσει προτάσεις για επιχειρησιακά ζητήματα στα ελληνικά λιμάνια, όπως τροφοεφοδιασμοί, ανταλλακτικά, ακόμη και για εργασίες δεξαμενισμού.

Ωστόσο, επειδή η Ελλάδα έχει ισχυρό αποτύπωμα παγκοσμίως στον θαλάσσιο τουρισμό, πέραν της κρουαζιέρας οφείλουμε να αναπτύξουμε και το yachting τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε ναυπηγικό. Ευχής έργον θα είναι και τα ελληνικά ναυπηγεία να συνεχίσουν να εστιάζουν παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές τους και στην κατασκευή mega yachts.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 και εντεύθεν δημιουργήθηκαν ελληνικές εταιρείες σε ναυπηγεία του Περάματος που ειδικεύονται σε υψηλών προδιαγραφών κατασκευές μεγάλων θαλαμηγών, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική και όχι μόνο αγορά», υπογραμμίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Η συστάδα

Η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας δημιουργεί μια συστάδα, το αποτύπωμα της οποίας στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι καθοριστικό. «Οφείλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό στον ναυτιλιακό τομέα, ώστε να αποκαλύψουμε τις κρυμμένες υπεραξίες. Μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευαστών, προμηθευτών, πληρωμάτων, μεσιτών αλλά και διαχειριστών έχει ανδρωθεί στη χώρα μας, υποσχόμενη δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία και υπηρεσίες υψηλής στάθμης για τους πιο “απαιτητικούς πελάτες” του κόσμου. Είτε αυτοί είναι οι πλοιοκτήτες είτε είναι εκείνοι που διαχειρίζονται και ναυλώνουν τα πλοία», εξηγεί ο κ. Κορκίδης.