Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Ρωσικό το 86% του πετρελαίου μέσω Σουέζ, με ροή προς νότο

«Ανενόχλητα» τα ρωσικά φορτία στην Ερυθρά, κυριαρχούν στις διελεύσεις

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με κατεύθυνση την Ασία κυριαρχούν στις διελεύσεις της εμπορικής ναυτιλίας από την Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ελαφρά άνοδο σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες οι διελεύσεις συνολικά των crude tankers, αλλά και των LPG carriers από τη Διώρυγα του Σουέζ. Όλα αυτά ενώ το περασμένο Σάββατο οι Χούθι έπληξαν με πύραυλο ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε φορτώσει ρωσικό αργό και κατευθυνόταν προς την Κίνα.

Σημειώνεται ότι η εντεινόμενη απειλή των ανταρτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ωθήσει τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε εκτροπές δρομολογίων στη μακρινότερη ρότα από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Ρωσικά 8,5 στα 10 φορτία

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα φορτία ρωσικής προέλευσης, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 80% των ροών αργού πετρελαίου μέσω του Σουέζ με νότια κατεύθυνση στη διάρκεια του 2023, παραμένουν ανεπηρέαστα» από τις επιθέσεις, τονίζει στη «Ν» ο Mark Esposito, Senior Principal Research Analyst, στον ερευνητικό οίκο S&P Global Commodity Insights.

Η πλατφόρμα S&P Global Commodities at Sea εντόπισε μόλις τέσσερα ρωσικής προέλευσης φορτία αργού να έχουν εκτραπεί από το νότιο άκρο της Αφρικής από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ίδιας πλατφόρμας καταδεικνύουν πως τα φορτία ρωσικού αργού αντιστοιχούσαν στο 86% του πετρελαίου που διέσχισε με νότια κατεύθυνση τη Διώρυγα του Σουέζ κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. To αργό πετρέλαιο τύπου Urals αποτελούσε το 64% των συνολικών όγκων όλων των φορτίων που πέρασαν από το κανάλι κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Στον αντίποδα, τα φορτία με προέλευση από τη Μέση Ανατολή και βόρεια κατεύθυνση δεν έχουν επιστρέψει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με βάση την πλατφόρμα S&P Global Commodities at Sea, κατά μέσο όρο 1,244 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού από τη Μέση Ανατολή περνούσε από το Σουέζ το 2023. Ο αντίστοιχος αριθμός το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 είναι 238.000 βαρέλια την ημέρα.

Tankers και LPG carriers

Παράλληλα, τελευταία στοιχεία φανερώνουν μία μικρή αύξηση στις προσεγγίσεις δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, αλλά και LPG στο Σουέζ. Πάντως, πρόκειται για δεδομένα πριν από την πρόσφατη επίθεση των Χούθι στο Wind στην Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μοιράστηκε με τη «Ν» η ναυτιλιακή πύλη εντοπισμού πλοίων MarineTraffic, την περίοδο 6-12 Μαΐου καταγράφηκαν 79 λιμενικές προσεγγίσεις (crude oil tankers 67 και LPG carriers 12) εντός του Σουέζ.

Την αντίστοιχη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου (8-14 του μήνα) καταγράφηκαν 65 διελεύσεις (60 crude oil tankers + 5 LPG carriers). Με άλλα λόγια, οι συνολικές προσεγγίσεις ενισχύθηκαν κατά 18% σε μηνιαία βάση και επιμέρους τα crude oil tankers αυξήθηκαν κατά 11,7% και τα LPG carriers κατά 140%. «Γενικά υπάρχει μία αύξηση, καθώς τα διάφορα κράτη έχουν ενισχύσει την παρουσία πολεμικών πλοίων για την προστασία των εμπορικών διελεύσεων. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των περασμάτων» επισημαίνει στη «Ν» πηγή ναυτιλιακής εταιρείας με δραστηριότητα στα δεξαμενόπλοια.

«Δεν βλέπω προσωπικά αλλαγή στο sentiment (τη διάθεση) των πλοιοκτητών ακόμα, αλλά δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρχει μια δειλή αλλαγή, καθώς έχουν περιοριστεί (χωρίς να έχουν εκλείψει) οι αναφορές σε χτυπήματα» σημειώνει, από την πλευρά του, έτερο στέλεχος ναυτιλιακής με στόλο tankers. Από την άλλη, η πλατφόρμα S&P Global Commodities at Sea εντόπισε συνολικά 98 φορτωμένα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου να διασχίζουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ τον Απρίλιο, από 105 τον Μάρτιο. «Οι περισσότεροι ναυλωτές συνεχίζουν να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια από την αποδοτικότητα, καθώς είναι πρόθυμοι να καταβάλουν ένα premium για να χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές στην Ερυθρά Θάλασσα οδούς» τονίζει στη «Ν» ο Mark Esposito.