Skip to main content

Επαγγελματικές ευκαιρίες στη ναυτιλιακή αγορά εργασίας

Κεντρικό αντικείμενο της εσπερίδας ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις, προοπτικές και απαιτήσεις απασχόλησης, για την επιτυχή επαγγελματική πορεία των αποφοίτων στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία

Επιστημονική Εσπερίδα στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας» διοργάνωσε στις 24 Απριλίου το Εντατικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες», του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κεντρικό αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις, προοπτικές και απαιτήσεις απασχόλησης, για την επιτυχή επαγγελματική πορεία των αποφοίτων στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, διεθνοποιημένο, επιχειρηματικό περιβάλλον, η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση δυναμικής καριέρας στο ευρύτερο ναυτιλιακό ‘cluster’.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής και Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Πρόεδρος της ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος.

Κατά το πρώτο μέρος της Εσπερίδας αναπτύχθηκε δυναμικός και γόνιμος διάλογος με κορυφαία διευθυντικά στελέχη της ναυτιλιακής, λιμενικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς, υπό τον συντονισμό του κ. Δημήτρη Γαβαλά, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Διοίκηση Ναυτιλιακής και Λιμενικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας.

Στο πάνελ των αξιόλογων ομιλητών συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Καραθάνος,Chief Operating Officer της GasLog Shipping Ltd, ο κ. Θεοφάνης Μουστακάτος, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.

Ιδιαίτερα επίκαιρες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants και πρόεδρος της ένωσης τραπεζικών και χρηματοοικονομικών διευθυντικών στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας, η κ. Δήμητρα Κακαβογιάννη, Human Resource Director της Chandris (Helllas) Inc. και ο κ. Νικόλαος Σταθόπουλος, συνιδρυτής και επικεφαλής της ISON Psychometrica, εταιρίας προηγμένων συστημάτων και εφαρμογών διοίκησης.

Κατά το δεύτερο μέρος της Εσπερίδας, ο κ. Χρήστος Τσιτσάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής Κοστολόγησης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Διευθυντής του νέου Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες»,  παρουσίασε αναλυτικά τη δομή και οργάνωση, τους στόχους, τις προοπτικές και το πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. (με έναρξη λειτουργίας τον Οκτώβριο 2024).

Το Π.Μ.Σ. «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες» καλύπτει ένα ευρύ διεπιστημονικό πλέγμα γνωστικών αντικειμένων στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα, κεντρικοί πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Το πρόγραμμα μαθημάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, διεθνείς σχέσεις, ενέργεια και γεωπολιτική.