Skip to main content

Ίδρυμα Ευγενίδου: Ενδυναμώνοντας την γενιά Z στη ναυτική εκπαίδευση

Συνέδριο που διοργάνωσε η Isalos.net, υπό την αιγίδα του Our Ocean Conference και του Our Ocean Youth Leadership Summit

Στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία ήταν κατάμεστη, η γενιά Ζ της ναυτιλίας συνομίλησε με εξειδικευμένα στελέχη του κλάδου για τις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας σήμερα και στο μέλλον.

Οι ευκαιρίες που αναμένεται να δημιουργηθούν με την συμβολή των νεών τεχνολογιών, οι δεξιότητες που κρίνονται ως απαραίτητες για τα στελέχη αλλά και τους αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού της γενιάς Ζ, καθώς και τα επαγγέλματα της θάλασσας που αναμένεται να παρουσιάσουν άνθηση στο μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Isalos.net, υπό την αιγίδα του Our Ocean Conference και του Our Ocean Youth Leadership Summit.

«Καλώς ήρθατε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Είστε το μέλλον του θαλάσσιου κόσμου, έτοιμοι να επαναπροσδιορίσετε τη Γαλάζια Οικονομία. Για τη γενιά μου, η Γαλάζια Οικονομία προσέφερε τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες, από τη ναυτιλία μέχρι τον τουρισμό. Για εσάς, είναι μια ευκαιρία να συνδυάσετε τη φιλοδοξία της περιβαλλοντικής διαχείρισης με τις νέες τεχνολογίες. Η κλιματική αλλαγή και η ολοένα μεγαλύτερη ρύπανση των ωκεανών απαιτούν επείγουσα δράση. Προσβλέπουμε σε εσάς. Έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση. Τεχνολογίες όπως η χρήση Artificial Intelligence (ΑΙ) δημιουργούν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενσωματώνουμε την αναδυόμενη τεχνολογία για να προετοιμάσουμε τους ηγέτες του αύριο. Είστε εξοπλισμένοι για να πλοηγηθείτε σε αυτά τα ταραγμένα νερά. Αγκαλιάστε τον ρόλο σας ως αρχιτέκτονες μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε μαζί μας για να χαράξουμε μια τολμηρή νέα πορεία για τους ωκεανούς και την οικονομία μας», είπε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρέσβης του ΙΜΟ, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.

Στην παρέμβασή του, στη συζήτηση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούνται στον κλάδο σε σχέση με τις ναυτιλιακές τεχνολογίες, ο Διοικητής του Ιδρύματος Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση της νέας γενιάς στην θάλασσα. «Το ναυτιλιακό προσωπικό θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την καταλυτική είσοδο της νέας ψηφιακής τεχνολογίας στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Ένα, λοιπόν, από τα κύρια ζητήματα για την εκπαίδευση είναι να μάθουν οι σπουδαστές πώς να μαθαίνουν. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει, να εκπαιδεύει τον εαυτό του. Και αυτό είναι που πρέπει να προσδιορίσει και να αναπτύξει κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε συχνά διαστήματα, ώστε να είναι σε θέση να παραμένει αποτελεσματικός σε όλη του την καριέρα».