Skip to main content

Αντώνης Λαιμός στους Δελφούς: Η Αθήνα είναι η Silicon Valley της ναυτιλίας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Οι Έλληνες θα δείξουν το δρόμο - Πρωτοπόροι στην «πράσινη» μετάβαση»

«Η Αθήνα είναι η Silicon Valley της ναυτιλίας» τόνισε ο Αντώνης Λαιμός, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος της Enesel, στο διάλογο που είχε με τον συντάκτη του Lloyd’s List Intelligence, Nigel Lowry, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αφού αναφέρθηκε στον πρωτεύοντα ρόλο των Ελλήνων στο διεθνές εμπόριο, ο κ. Λαιμός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το παρόν και το μέλλον της εγχώριας ναυτιλίας.

«Είμαστε ισχυροί, έχουμε ευρεία πρόσβαση σε κεφάλαιο, έχουμε υπομονή και πάνω απ’ όλα είμαστε εδώ, όχι στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, είμαστε στη χώρα μας, ανταγωνιζόμαστε και εμπνέουμε ο ένας τον άλλον και είμαι αισιόδοξος ότι θα δείξουμε το δρόμο μπροστά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας ναυτιλίας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε ότι καταγράφεται μεγάλη ποικιλία σε εταιρείες και τον τρόπο που λειτουργούν: Εισηγμένοι και μη παίκτες, δραστηριότητα σε έναν ή περισσότερους κλάδους, παραδοσιακοί και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης.

«Επιτυχίες χωρίς επιδοτήσεις ή βοήθειες»

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προχώρησε χωρίς επιδοτήσεις ή βοήθειες από οποιαδήποτε κυβέρνηση, παρά τη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί.

Ο κ. Λαιμός τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι στο επίκεντρο της «πράσινης» μετάβασης, την οποία χαρακτήρισε «ευκαιρία για να κάνουμε τη διαφορά για τον κόσμο των παιδιών και των εγγονιών μας». «Έχουμε το νεότερο στόλο tankers, το στόλο με τα περισσότερα scrubbers, πρωτοπορούμε στις μηχανές διπλού καυσίμου» τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνεισφορά των εφοπλιστών στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Λαιμός μίλησε για τις δωρεές – όπως η οικονομική στήριξη για τη Θεσσαλία – τη διπλή φορολόγηση, και τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. «Συνεισφέρουμε το 6% έως και 8% ή και παραπάνω του ΑΕΠ» είπε.

«Η ομορφιά της ναυτιλίας είναι πως δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την ελληνική οικονομία. Περάσαμε σαν χώρα δύσκολα χρόνια, αλλά η ναυτιλία παρέμεινε ανθεκτική» κατέληξε