Skip to main content

Navios Maritime: Αναβαθμίζεται από τους επενδυτές

Ανοδικό ράλι της μετοχής το πρώτο τρίμηνο - Πάνω από το 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές λαμβάνει η μετοχή της Navios Maritime Partners, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, την ώρα που καταγράφει ένα εντυπωσιακό  ράλι το πρώτο τρίμηνο, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies προχώρησε αυτήν την εβδομάδα σε μια γενναία αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής στα 65 δολάρια από την προηγούμενη εκτίμησή της για 40 δολάρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μειωμένη μεταβλητότητα και την ενισχυμένη ανθεκτικότητα που προσφέρει ο διαφοροποιημένος στόλος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής.

Η Navios Maritime Partners διαχειρίζεται σήμερα συνολικά 176 πλοία, εκ των οποίων 77 είναι
bulk carriers, 52 tankers και 47 containerships, χωρητικότητας άνω των 15,5 εκατ. dwt και αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.

Σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, κατά την οποία και οι τρεις αγορές βρίσκονται σε θετικό έδαφος, τα οφέλη για την εταιρεία πολλαπλασιάζονται.

Την ίδια ώρα, «τρέχει» και ένα εκτεταμένο ναυπηγικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για 26 πλοία, εκ των οποίων 16 είναι tankers και 10 containerships.

Σημειώνεται ότι το report της Jefferies οδήγησε τη μετοχή σε κέρδη 4,18% στις 25 Μαρτίου, σε μια γενικά μέτρια προς κακή συνεδρίαση για τις ναυτιλιακές του αμερικανικού χρηματιστηριακού ταμπλό.

Το ράλι της τιμής

Η Navios Partners ξεχώρισε το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους με τις επιδόσεις της στο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, η τιμή εκτοξεύτηκε σχεδόν 54% κατά το εξεταζόμενο διάστημα, φτάνοντας πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015.

Με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street στις 25 Μαρτίου, η μετοχή της NMM διαπραγματεύεται στα 43,41 δολάρια.

Η κίνηση-κλειδί που χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τον επενδυτικό κόσμο ήταν η απόφαση της προέδρου και CEO της ΝΜΜ, κυρίας Φράγκου, να αποκτήσει στην ανοιχτή αγορά πάνω από 317.000 κοινές μετοχές το διάστημα 15 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της διοίκησης τόσο στις προοπτικές της εταιρείας όσο και στην τρέχουσα αξία της.

Τα αξιοσημείωτα κέρδη έχουν πλέον ωθήσει και την κεφαλαιοποίηση της ναυτιλιακής πάνω από το 1 δισ. δολάρια, και συγκεκριμένα με βάση την εξειδικευμένη πλατφόρμα Marketwatch
στο 1,26 δισ. δολάρια.

Η Navios προστέθηκε έτσι στο κλειστό club των ελληνικών ναυτιλιακών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό συγκαταλέγονται η Dorian LPG του Γιάννη Χατζηπατέρα, η οποία αποτιμάται στα 1,54 δισ. δολάρια, η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα με κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. δολαρίων και η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου των 1,34 δισ. δολαρίων.

Πάνω από τα 2 δισ. δολάρια ξέφυγε η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, το κεφάλαιο της οποίας εκτιμάται στα 2,07 δισ. δολάρια (στοιχεία marketwatch έως 25/03).

Εξαιρετικό outlook

Για να επιστρέψουμε, όμως, στη Navios, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι αναλύσεις που επισημαίνουν πόσο υποτιμημένη είναι η μετοχή της σήμερα.

H επενδυτική τράπεζα Fearnley Securities τόνισε τον Φεβρουάριο ότι η μετοχή της NMM διαπραγματεύεται σε μεγάλη έκπτωση συγκριτικά με την καθαρή αξία ενεργητικού της ναυτιλιακής.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές και αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ναυτιλιακής αγοράς μοιάζουν επίσης οι αναλογίες P/S (price-sales) και P/B (price-to-book value) της εισηγμένης, με βάση ανάλυση που εκπόνησε στο τέλος του περασμένου μήνα η χρηματιστηριακή πλατφόρμα Seeking Alpha.

Πάνω από το 1,3 δισ. δολάρια σκαρφάλωσαν τα έσοδα της Navios το 2023, έναντι 1,21 δισ. δολαρίων που κατέγραψε το 2022.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν πέρσι στα 433,6 εκατ. δολ., από 579,2 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.