Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Κινδυνεύει με βύθιση φορτηγό πλοίο μετά από χτύπημα των Χούθι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / REUTERS

Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο - Είναι το πρώτο περιστατικό, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα μία τέτοια ενέργεια

Μία νέα επίθεση που ενδεχομένως να αλλάζει τα δεδομένα πραγματοποίησαν κατά εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα οι Χούθι.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, το πλήρωμα εγκατέλειψε το φορτηγό πλοίο Rubymar (κατασκευής 1997), υπό σημαία Μπελίζ, εγγεγραμμένο σε εταιρεία με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπό τη διαχείριση ναυτιλιακής στο Λίβανο, αφού έγινε στόχος πολλαπλών πυραύλων από τους αντάρτες της Yεμένης.

Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα μία τέτοια ενέργεια, αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών, Yahya Sarea, σημείωσε ότι το Rubymar αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της βύθισης. «Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς που υπέστη, το πλοίο κινδυνεύει με βύθιση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διασφαλίσαμε ότι το πλήρωμα του πλοίου θα εξέλθει με ασφάλεια» είπε ο Saree.

Ο αρμόδιος οργανισμός του θαλάσσιου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) σημείωσε ότι το πλοίο δέχτηκε την επίθεση γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, 35 ναυτικά μίλια νότια της Al Mukha στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τον UKMTO, το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ενώ στρατιωτικές αρχές βρέθηκαν στο σημείο και παρείχαν βοήθεια.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση αφότου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι πραγματοποίησε με επιτυχία πέντε πλήγματα «αυτοάμυνας» σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ναυτικές δυνάμεις και την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή.