Skip to main content

Intercargo: Πρωταρχικής σημασίας η ασφάλεια των ναυτικών

Ο Δημήτρης Φαφαλιός

Η INTERCARGO καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση εμπορικών πλοίων

Η ασφάλεια των ναυτικών πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ασταθή κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει η INTERCARGO μιλώντας εκ μέρους των πλοιοκτητών πλοίων ξηρού φορτίου παγκοσμίως.

Η INTERCARGO καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση εμπορικών πλοίων και υποστηρίζει πλήρως τα σχόλια του Arsenio Dominguez, νεοδιορισθέντος Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο οποίος τόνισε ότι οι ναυτικοί είναι αθώα θύματα και ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό το ασφαλές εμπόριο βασικών αγαθών σε όλο τον κόσμο.

«Όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να εξασφαλίζει τη μεταφορά βασικών φορτίων για την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας», επισημαίνει η INTERCARGO και προσθέτει:

«Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους την αξία των ναυτικών μας και την επιτακτική ανάγκη να χαρακτηριστούν ως key workers από όλα τα έθνη με ειδικό/ευνοϊκό χειρισμό από τα λιμάνια και τις χώρες προορισμού».

Η INTERCARGO η οποία μετέχει ως με το καθεστώς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού στον ΙΜΟ, λαμβάνει μέρος ενεργά στις συζητήσεις και στην ανταλλαγή πληροφοριών στο υψηλότερο επίπεδο. Προσυπογράφει τη θέση του ΙΜΟ ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή και αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή, σε ευθυγράμμιση με την απόφαση 2722 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ερυθρά Θάλασσα.