Skip to main content

Σύμβολο αναγέννησης ο Πύργος του Πειραιά

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Το υπερσύγχρονο συγκρότημα άναψε φώτα και ετοιμάζεται να στεγάσει ναυτιλιακές από τον Μάρτιο του 2024

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Πειραιά ανοίγει πλέον η πλήρης λειτουργία του Πύργου από τον Μάρτιο του 2024, του μεγαλύτερου εμβληματικού κτιρίου στην Ελλάδα, που ο κάθε ταξιδιώτης αντικρίζει από το πλοίο κατά την άφιξή του στο λιμάνι.

Η λειτουργία από το νέο έτος του ψηφιακού και βιοκλιματικού πλέον συγκροτήματος, που παρέμενε κλειστό επί 47 χρόνια, σηματοδοτεί και την επιστροφή πολλών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον μεγαλύτερο λιμενικό κόμβο της ανατολική Μεσογείου σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτιλιακού cluster.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου θα στεγάζονται ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και αυτές των νέων τεχνολογιών.

Εκτιμάται ότι στο σύνολο των χρηστών του κτιρίου θα απασχολούνται καθημερινά έως και 2.500 άτομα.

Σημειώνεται ότι ο Πειραιάς είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων λιμανιών παγκοσμίως στον δείκτη ναυτιλίας 2022. Έχει καταλάβει την 9η θέση διεθνώς στον Δείκτη Ναυτιλιακών Κέντρων Xinhua-Baltic (ISCD).

Ο Πύργος του Πειραιά έχει συνολικό ύψος 88 μέτρα, εμβαδόν 34.623 τ.μ., 22 ορόφους και 492 σκαλιά από το ισόγειο μέχρι την κορυφή.

Ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά τη χθεσινή φωταγώγηση του Πύργου, που θα παραμείνει αναμμένος έως τις 6 Ιανουαρίου, αναφερόμενος στην κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου είπε ότι όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και καλή συνεργασία και τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Το συγκεκριμένο κτίριο «φάνταζε στην πόλη του Πειραιά αδύνατο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει», είπε ο κ. Μώραλης, υπογραμμίζοντας ότι το κτίριο θα στεγάσει σημαντικές επιχειρήσεις, δίνοντας υπεραξία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών.

Μήνυμα της Dimand

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, μιλώντας στη «Ν» για το νέο κτίριο, τόνισε ότι ο Πειραιάς είναι ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, ενώ με το άνοιγμα του Πύργου θα υπάρξει και ανάπλαση της υπόλοιπης περιοχής.

Ήδη, πρόσθεσε, ο Δήμος Πειραιά ξεκίνησε εργολαβία ανακατασκευής της παλαιάς αγοράς, με πεζοδρόμηση που θα ενώσει την περιοχή του Πύργου και της αγοράς με την μπλε γραμμή του μετρό αλλά και τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα.

Αυτό είναι σίγουρο ότι θα παρασύρει και την ανάπλαση γειτονικών κτιρίων που είναι χρέπια εδώ και δεκαετίες, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ήδη πολλά παλιά κτίρια έχουν αγοραστεί από άλλους επενδυτές, που θα ξεκινήσουν την ανακατασκευή τους μετά το άνοιγμα του Πύργου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά θα εισπράττει ετησίως ενοίκιο και δημοτικά τέλη που ανέρχονται συνολικά περίπου στο 1.200.000 εκατ. ευρώ.

Φορέας υλοποίησης του έργου ανακατασκευής του Πύργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., μια κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή της 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά.

Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand-EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη επενδύσεων πράσινου χαρακτήρα.