Skip to main content

Αναγέννηση και των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Πράσινο φως στον όμιλο ONEX από το πρωτοδικείο - Ο όμιλος θα προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ.

Το πράσινο φως στον όμιλο ONEX να βάλει πρόσω ολοταχώς για την αναγέννηση και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά από αυτά της Σύρου, έδωσε το πρωτοδικείο, το οποίο ενέκρινε τον φάκελο βιωσιμότητας που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Την είδηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας.

Ο όμιλος σχεδιάζει να προχωρήσει σε βάθος τριετίας σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).

Ανέλκυση της δεξαμενής 1

Μάλιστα, ο όμιλος είχε προχωρήσει σε επενδύσεις μέσα στο ναυπηγείο πριν εκδώσει την απόφασή του το δικαστήριο. Τον προηγούμενο Μάρτιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλήρης ανέλκυση της δεξαμενής Νο.1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την πολυετή παραμονή της στον βυθό των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας (από την 5η Σεπτεμβρίου του 2018)».

Πάνω από 300 πλοία ο όμιλος

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως τον έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, στα δύο ναυπηγεία του ομίλου θα επισκευάζονται περισσότερα από 300 πλοία σε ετήσια βάση, αφού ο στόχος για την Ελευσίνα είναι να φτάσει τα 200 πλοία, ενώ στη Σύρο έχει ξεπεράσει τα 100 πλοία σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ONEX, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μια κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, ενώ προβλέπεται να ενισχύσει έως και 1% το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση εντός των επόμενων πέντε ετών.

Αιολική ενέργεια

Εκτός από τις επισκευές εμπορικών πλοίων, ο κ. Ξενοκώστας αποκάλυψε πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο του Economist τα σχέδια της εταιρείας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Τα σχέδιά μας εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της κατασκευής και επιδιόρθωσης πλοίων. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται να καλύψει το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2030» σημείωσε, ενώ προσέθεσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μας επιτρέψει να παράγουμε μεγάλο αριθμό πράσινης, καθαρής ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη αφαλάτωσης θαλασσινού νερού».

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ομίλου, θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και στην «πράσινη» ναυτιλία -όπως στις μετασκευές των πλοίων με συμβατικά καύσιμα-, διευκολύνοντας τη βιομηχανική μετάβαση ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα».

Το αμυντικό υλικό

Παράλληλα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεργάζονται με τον μεγάλο ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri στον τομέα του αμυντικού υλικού.

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας με τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων, υπό τη σκέπη της αμυντικής ναυπηγικής εταιρείας του ομίλου, την ONEX Elefsis Naval & Maritime.

Προβλέπει, δε, «την κατασκευή κορβετών μέχρι και των πιο προηγμένων πλοίων επιφάνειας, και δη φρεγατών, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονες, διαλειτουργικές λύσεις υψηλής τεχνολογίας ώστε να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η νέα συνεργασία βασίζεται στη στρατηγική – εταιρική σχέση μεταξύ της Fincantieri S.p.A. και του ομίλου ONEX, η οποία έχει επίσημα εγκαθιδρυθεί με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 2022 και θα παρέχει, όπως υπογραμμίζει η ONEX, «σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οφέλη στην ελληνική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία, καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό:

 προσφορά λύσης – πακέτου (κορβέτες, φρεγάτες κ.λπ.) για το Π.Ν.,

 δυνατότητα για επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο,

 δημιουργία πάνω από 2.400 νέων θέσεων εργασίας,

 δημιουργία γραμμής παραγωγής για το Π.Ν. και άλλους στόλους,

 δημιουργία κέντρου αριστείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.