Skip to main content

Ελλήνων έργα: Η διαχρονική και πολυδιάστατη προσφορά της ναυτιλίας

Παρουσιάστηκε το πολυτελές λεύκωμα της «Ν» με τίτλο «Ελλήνων Έργα. Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας»

Η προσφορά των ιδρυμάτων της ελληνικής ναυτιλίας στη χώρα μας αναδείχθηκε χθες βράδυ μέσα από το πολυτελές λεύκωμα της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Ελλήνων Έργα. Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας». Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσία σύσσωμης της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο υφ. Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, είπε ότι την περίοδο 2012-2022, τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην πατρίδα μας, η ναυτιλία συνεισέφερε 145εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης ότι το 2022 οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ανήλθαν στα 21 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφορές.

«Η ελληνική ναυτιλία μάς γεμίζει εθνική υπερηφάνεια όχι μόνο λόγω του ηγετικού της ρόλου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και για το έντονο και συνεπές κοινωνικό της αποτύπωμα στην πατρίδα», δήλωσε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ και πρόεδρος της Intergargo, Δημήτρης Φαφαλιός.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, είπε ότι «από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή λείπουν δεξιότητες», προσθέτοντας ότι «η πατρίδα μας θα πρέπει να αποκαταστήσει τις γνώσεις στα νέα παιδιά». Αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της ναυτιλίας επισημαίνοντας ότι ο Ευγένιος Ευγενίδης, ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγενίδου, ήταν αυτός που πίστευε ότι σημασία δεν έχει τι θα δώσεις στον άλλον, αλλά να τον μάθεις να δημιουργεί.

Από την πλευρά του ο καπτάν Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής των Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πολύ σημαντικό έργο του Ευγένιου Ευγενίδη, ενώ αναφορικά με την πρωτοβουλία της «Ν», ότι εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με ένα αξιόλογο πόνημα, που αποβλέπει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα κοινωφελή έργα και τις ευεργεσίες των ναυτιλιακών ιδρυμάτων.

«Έχουμε τιμηθεί κατ’ επανάληψη από την ελληνική πολιτεία για την προσφορά μας» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, επισημαίνοντας ότι «αυτές τις τιμές πρέπει να τις εκλαμβάνουμε σαν συνεχή υπενθύμιση για το χρέος μας να προσφέρουμε στην πατρίδα».

Χαρακτήρισε το χρέος αυτό «χρέος τιμής», το οποίο πάντα πληρώνεται στο ακέραιο και «είμαστε εμείς που πρέπει να τιμούμε την πολιτεία με αυτόν τον τρόπο» ανέφερε.

Ο Γιώργος Α. Τσαβλίρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τσαβλίρη, είπε ότι δεν «χρειάζεται να έχει μεγάλη περιουσία, αλλά μεγάλη καρδιά» και «ό,τι δίνει κανείς το δίνει από την ψυχή του. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε για τις μελλοντικές γενιές».

«Ως ένα ξεχωριστό έργο του εκ-δοτικού οργανισμού της “Ν”, που το 2024 θα κλείσει 100 χρόνια ζωής» χαρακτήρισε το «Ελλήνων Έργα» στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Σπύρος Κτενάς, ευχαριστώντας θερμά την οικογένεια Μελισσανίδη που έδωσε συνέχεια στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκδοση υλοποιήθηκε προκειμένου να γνωρίσει η ελληνική κοινωνία ότι οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω των ιδρυμάτων και των οργανισμών τους προσφέρουν στην πατρίδα.

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος-επιμελήτρια της έκδοσης της «Ν», είπε ότι «η προσφορά δεν σταματάει ποτέ και η ευεργεσία αποτελεί στάση ζωής για τους Έλληνες εφοπλιστές». Ανέφερε ότι το έργο που παρουσιάζεται σήμερα αξίζει να ταξιδέψει και να διαδοθεί, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός να καταρριφθούν οι μύθοι που έχουν δαιμονοποιήσει τον ελληνικό εφοπλισμό και να του αποδοθεί η τιμή που του αξίζει.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Έφη Μπόνη, Marketing & Communication Manager της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, η οποία τόνισε ότι αυτή η έκδοση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ν, καθώς είναι ένας συνδυασμός του γραπτού λόγου, που υπηρετεί για έναν αιώνα η παλαιότερη οικονομική εφημερίδα της Ελλάδας, και των επιτευγμάτων του ελληνικού εφοπλισμού που καταγράφει με συνέπεια και εγκυρότητα σε καθημερινή βάση.
Ευχαρίστησε εκ μέρους της Διοίκησης τα Ιδρύματα που υποστήριξαν χορηγικά την έκδοση και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να λάβουν ενεργό μέρος στις επετειακές διοργανώσεις των 100 χρόνων λειτουργίας της «Ν» το 2024!

Τα 28 ιδρύματα

  1. Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού
  2. Ίδρυμα Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης
  3. Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
  4. Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
  5. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή
  6. Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου
  7. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη
  8. Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός
  9. Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
  10. Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
  11. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
  12. Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
  13. Ίδρυμα Aθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου
  14. Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου
  15. Μελισσανίδειο Ίδρυμα
  16. Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
  17. Ναυτικό Μουσείο Χίου
  18. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  19. Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού
  20. Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδιά της Γης»
  21. Ιδρύματα Iωάννου Διαμαντή Πατέρα
  22. Ίδρυμα Νικόλας Δ. Πατέρας
  23. ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα
  24. Πολιτιστικόν Ίδρυμα Τσαβλίρη
  25. Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος»
  26. Ίδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου
  27. Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
  28. Ίδρυμα Ωνάση