Skip to main content

«Ελλήνων Έργα – Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας»: Παρουσίαση της μοναδικής έκδοσης της Ναυτεμπορικής

Paterakis Photo/ Paterakis Dionysios

Στον συλλογικό τόμο «Ελλήνων Έργα» καταγράφεται για πρώτη φορά το κοινωφελές έργο του ελληνικού εφοπλισμού

Την ανεκτίμητη προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας προς την κοινωνία αποτυπώνει η Ναυτεμπορική στη μοναδική έκδοση «Ελλήνων Έργα», η οποία παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στον συλλογικό τόμο «Ελλήνων Έργα» καταγράφεται για πρώτη φορά το κοινωφελές έργο του ελληνικού εφοπλισμού, με πρωτότυπο υλικό από τα αρχεία ιδρυμάτων.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο του εκδοτικού οργανισμού της Ναυτεμπορικής που το 2024 θα κλείσει 100 χρόνια ζωής, επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής κ. Σπύρος Κτενάς, ο οποίος ευχαρίστησε την οικογένεια Μελισσανίδη.

Τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκδοση υλοποιήθηκε προκειμένου να γνωρίσει η ελληνική κοινωνία ότι οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω των ιδρυμάτων και οργανισμών τους, παρά το γεγονός ότι έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τις επιδόσεις τους και το πρωτοπόρο επιχειρηματικό τους πνεύμα, έχουν ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα τους στη γενέτειρα γη, αγωνιούν για τα προβλήματα του έθνους και προσφέρουν καθημερινά σε όλους τους τομείς.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς, μιλώντας κατά την παρουσίαση του πολυτελούς λευκώματος της  Ναυτεμπορικής, είπε ότι την περίοδο 2012-2022, τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην πατρίδας μας, η ναυτιλία συνεισέφερε με 145 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι το 2022, οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ανήλθαν στα 21 δισ. ευρώ αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προσφορές. «Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της παγκόσμιας ναυτιλίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι στα απαραίτητα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας είναι η πρωτοπορία, η ανιδιοτέλεια, η συνέπεια, η σοβαρότητα, η σεμνότητα και ο σεβασμός στον άνθρωπο, αλλά και η προσφορά στην κοινωνία με πολλαπλούς τρόπους. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα δουλεύει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς το συμφέρον της ελληνικής ναυτιλίας και των ανθρώπων της.

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος, επιμελήτρια της έκδοσης της «Ν», είπε ότι η προσφορά δεν σταματάει ποτέ και η ευεργεσία αποτελεί στάση ζωής για τους Έλληνες εφοπλιστές. Ανέφερε ότι το έργο που παρουσιάζεται σήμερα αξίζει να ταξιδέψει και να διαδοθεί, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός να καταρριφθούν οι μύθοι που έχουν δαιμονοποιήσει τον ελληνικό εφοπλισμό και να τους αποδοθεί η τιμή που του αξίζει.

«Η ελληνική ναυτιλία μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια όχι μόνο λόγω του ηγετικού της ρόλου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και για το έντονο και το συνεπές της κοινωνικό αποτύπωμα στην πατρίδα» δήλωσε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία που ξεπερνά όπως ανέφερε τα 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φαφαλιός ευχαρίστησε τη Ναυτεμπορική για την έκδοση αυτή, αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελεί στη γενικότερη ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου της ναυτιλίας.

Ο Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του ιδρύματος Μαρία Τσάκος, είπε ότι πρωτοβουλία της Ναυτεμπορικής εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με ένα αξιόλογο πόνημα που αποβλέπει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα κοινωφελή έργα και τις ευεργεσίες των ναυτιλιακών ιδρυμάτων. Πρόσθεσε ότι η «Ν» καλύπτει με αυτή την έκδοση ένα κενό που εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, καταδεικνύοντας την ευαισθησία  των ανθρώπων της θάλασσας.

«Έχουμε τιμηθεί κατ’ επανάληψη από την ελληνική πολιτεία για την προσφορά μας είπε πρόεδρος του ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη Πάνος Λασκαρίδης επισημαίνοντας ότι αυτές τις τιμές  πρέπει να τις εκλαμβάνουμε σαν συνεχή υπενθύμιση για το χρέος μας να προσφέρουμε στην πατρίδα.

Χαρακτήρισε το χρέος αυτό «χρέος τιμής» τα οποία πάντα πληρώνονται στο ακέραιο και «είμαστε εμείς που πρέπει να τιμούμε την πολιτεία με αυτό τον τρόπο» ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πραγματικοί εθνικοί ευεργέτες είναι αυτού που πριν από 100 με 150 χρόνια έδωσαν όλη την περιουσία τους στην πατρίδα.

Ο Γιώργος Α. Τσαβλίρης πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Τσαβλίρη είπε ότι δεν «χρειάζεται να έχει μεγάλη περιουσία αλλά μεγάλη καρδιά» και «ότι δίνει κανείς το δίνει από την ψυχή του. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε για τις μελλοντικές γενιές».

Ο  Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης Πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου είπε ότι «ο ιδρυτής μας Ευγένιος Ευγενίδης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που στήριξαν οικονομικά υλικά και ηθικά τη Ναυτεμπορική στα πρώτα της βήματα». Πρόσθεσε ότι από την  Ελλάδα αυτή τη στιγμή  λείπουν δεξιότητες προσθέτοντας ότι η πατρίδα μας θα πρέπει να αποκαταστήσει τις γνώσεις στα νέα παιδιά. Αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της ναυτιλίας ρόλο επισημαίνοντας ότι ο Ευγένιος Ευγενίδης  ήταν αυτό που πίστευε ότι σημασία δεν έχει τι θα δώσεις στον άλλο αλλά να τους μάθεις να δημιουργεί.