Skip to main content

Fincantieri: Τα σχέδια του ιταλικού ομίλου για ναυπηγεία Ελευσίνας και κορβέτες

Σε ναυπηγεία της Fincantieri Έλληνες κατασκευαστές για projects κρουαζιέρας

Στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, μέσω των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και στην ευρύτερη συνεργασία με τους εγχώριους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, στοχεύει ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Fincantieri.

Όπως λένε στη «Ν» πηγές του ομίλου, στον απόηχο της επίσκεψης στη χώρα μας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, στόχος είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποτελέσουν στρατηγικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εξυπηρετεί το πολεμικό ναυτικό και τον εμπορικό ναυτιλιακό κλάδο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να πάρουν δουλειές εξοπλισμού και ναυπήγησης σε ναυπηγεία του ομίλου στην Ιταλία και τη Ρουμανία, τα οποία εστιάζουν σε κατασκευές κρουαζιερόπλοιων. Οι πιο ώριμες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν εργασίες προκατασκευής, εφοδιασμού, αμμοβολής και βαφής (blasting and painting).

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον παρουσιάζουν projects υπεράκτιας ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Άλλωστε, και η Onex Shipyards έχει αναφέρει ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στοχεύουν σε πλωτά ναυπηγήματα, όπως οι εξέδρες πετρελαίου και πλατφόρμες υπεράκτιας ενέργειας και σε ειδικού τύπου πλοία, όπως αυτά που φτιάχνουν υποθαλάσσιους αγωγούς.

«Η Fincantieri επιδιώκει να διογκώσει τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στο παγκόσμιο δίκτυό της, από το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε άλλα προγράμματα, ναυτικά, κρουαζιέρας και υπεράκτιας ενέργειας, καθώς και σε μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς» υπογραμμίζουν πηγές του ιταλικού ομίλου.

Ανανεωμένη πρόταση για τις κορβέτες

Φυσικά, ψηλά στην ατζέντα της Fincantieri παραμένει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγές του ιταλικού ομίλου σημειώνουν ότι εργάζονται για τη βελτίωση της πρότασης που αφορά την κορβέτα FCx30. «Ακόμη κι αν το προτεινόμενο πλοίο μπορεί να διασφαλίσει εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλα τα περιβάλλοντα πολέμου, η Fincantieri και οι συνεργάτες της δουλεύουν για να βελτιώσουν την τεχνική πρόταση, προσθέτοντας δυνατότητες στα ενσωματωμένα συστήματα» αναφέρουν.

Η παρουσίαση της ανανεωμένης πρότασης αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Fincantieri στοχεύει να κατασκευάσει έως και τρεις κορβέτες FCx30 HN στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από κάποιους μήνες υπέγραψε συμφωνία με την Onex, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή 2+1 κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας, που θα παρασχεθούν από την Fincantieri και εκτιμώνται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως λένε πηγές της Fincantieri, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι υποψήφια και για την κατασκευή της ευρω-κορβέτας (European Patrol Corvette).