Skip to main content

Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας σε πλοία στη διάρκεια ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στόχος η ενίσχυση του πλέγματος προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Τη σημαντική αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης (και παρουσίας) Τεχνικού Ασφάλειας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλειου- Πέτρου Σπανάκη, σε συνεργασία με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Στόχος της ΚΥΑ, που συνυπογράφεται και από τον συναρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είναι η ενίσχυση του πλέγματος προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Βάσει της ΚΥΑ αυξάνεται σε μόνιμη πλέον βάση τον ελάχιστο ημερήσιο χρόνο απασχόλησης και επιτόπιας παρουσίας Τεχνικού Ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών. Συγκεκριμένα, ο χρόνος αυτός αυξάνεται από πέντε σε επτά ώρες για τα πλοία υψηλής επικινδυνότητας, από δύο σε τέσσερις ώρες για τα πλοία μεσαίας επικινδυνότητας και από μια σε δύο ώρες για τα πλοία χαμηλής επικινδυνότητας.

«Συνεπείς στη δέσμευση μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, και κυρίως αυτών που απασχολούνται σε τομείς υψηλής επικινδυνότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην έκδοση μιας ακόμη υπουργικής απόφασης για τη σημαντική αύξηση, διπλασιασμό σε κάποιες περιπτώσεις, του ελάχιστου ημερήσιου χρόνου απασχόλησης Τεχνικού Ασφάλειας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Πρόκειται για μια αύξηση σε μόνιμη βάση, με σκοπό την αποτελεσματική και ουσιαστική επιτήρηση της ασφαλούς εκτέλεσης εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη» δήλωσε ο κ. Σπανάκης.

«Ως αρμόδιος Υφυπουργός για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που τίθενται πλέον στην προμετωπίδα της μέριμνας και των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεργάζομαι με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, την Ανεξάρτητη Αρχή ‘Επιθεώρηση Εργασίας’, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, τους κοινωνικούς εταίρους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για να δώσουμε λύσεις σε παλαιά και νέα προβλήματα. Όπως τόνισα από την πρώτη στιγμή, θα κινηθούμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα, ταχύτητα και κοινωνική συνεννόηση» πρόσθεσε.