Skip to main content

Attica- ANEK: Εν αναμονή αποφάσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EURROKINISSI)

Τα μέλη της ολομέλειας, θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις, προκειμένου μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου να έχουν εκδώσει την ετυμηγορία τους.  

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την υπόθεση συγχώνευσης του ομίλου Attica με την ΑΝΕΚ, με καταθέσεις μαρτύρων. Μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου η Επιτροπή θα δώσει στις ενδιαφερόμενες πλευρές τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ενώ μέχρι την Δευτέρα 31 Ιουλίου, θα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να κατατεθούν υπομνήματα.

Τα μέλη της ολομέλειας, θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις, προκειμένου μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου να έχουν εκδώσει την ετυμηγορία τους.

Η συμφωνία εξετάζεται υπό το πλαίσιο των προβλεπομένων περί διάσωσης (failing firm), δηλαδή να μην απαιτηθεί η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δύο εταιρειών, ενδεχόμενη απόσυρση από ακτοπλοϊκές γραμμές ή πώληση πλοίων.

Η Attica Group, που πριν από έναν χρόνο είχε έρθει σε συμφωνία με τους μετόχους και τους πιστωτές της ΑΝΕΚ για την απορρόφησή της, υποστηρίζει την εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δίνει το πράσινο φως στην όλη διαδικασία. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, αν η συμφωνία δεν γίνει αποδεκτή ως έχει, δεν θα προχωρήσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η Attica έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες της ΑΝΕΚ τράπεζες προκειμένου να αναλάβει χρεη της ΑΝΕΚ που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα η Seajets συμφερόντων κ. Μάριου Ηλιόπουλου, και συνεργαζόμενες εταιρείες, προχώρησαν σε δύο προτάσεις για την εξαγορά της ΑΝΕΚ που έφτασαν τα 83 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη φορά, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα και η πλευρά του ομίλου Grimaldi,  με πρότασή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να γίνει η συγχώνευση των δύο εταιρειών  θα δρομολογήσει πλοία κατάλληλης δυναμικότητας σε κάθε μια από τις γραμμές στην Κρήτη (πλοία της Minoan Lines) και στην Αδριατική (πλοία της Grimaldi Euromed), ούτως ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των δρομολογίων, να μην υπάρξει διατάραξη των συγκοινωνιών και να καλυφθούν οι ανάγκες του επιβατηγού κοινού».

Τονίζει επίσης ότι η Minoan Lines έχει ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί την αγορά του πλοίου ΕΛΥΡΟΣ και να απορροφήσει το πλήρωμα του, σε περίπτωση που η ΑΝΕΚ επιθυμεί να το πουλήσει ή βρεθεί στην ανάγκη να το αποσύρει από τη γραμμή στην οποία δραστηριοποιείται.