Skip to main content

Danaos: Έπιασε διψήφιο το βιβλίο παραγγελιών containerships

Συμφωνία για δύο ακόμη νεότευκτα.

Σε διψήφιο αριθμό έφτασε το βιβλίο παραγγελιών σε νεότευκτα πλοία μεταφοράς containers της Danaos Corporation, συμφερόντων Γιάννη Κούστα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από ναυλομεσίτες, η ναυτιλιακή παρήγγειλε δύο ακόμη βαπόρια, χωρητικότητας 8.000 TEUs έκαστο, στο κινεζικό ναυπηγείο Yangzijiang Shipbuilding. To ύψος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω γιάρδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα ναυπηγικά συμβόλαια για 37 πλοία, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δύο αυτά containerships, χωρίς, όμως, να κατονομάζει τους πλοιοκτήτες που τοποθέτησαν τις παραγγελίες. Όλα τα πλοία θα παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2027.

Μετά και το τελευταίο συμβόλαιο, το βιβλίο παραγγελιών της Danaos αποτελείται πλέον από 10 containerships. Ο υφιστάμενος στόλος της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας αποτελείται από 68 containerships, συνολικής χωρητικότητας 421.293 TEUs.

H Danaos επανήλθε στα ναυπηγεία το 2022, μετά από αρκετά, χρόνια παραγγέλνοντας συνολικά έξι πλοία και συνεχίζει τις επενδύσεις και το τρέχον έτος. Η ναυτιλιακή επωφελήθηκε τα μέγιστα από το ράλι της αγοράς την προηγούμενη τριετία, εξασφάλισε σημαντική ρευστότητα και ελαχιστοποίησε το χρέος.

Η επένδυση στην Eagle Bulk

Η ελληνική εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, όταν αποκάλυψε ότι έχει αποκτήσει μετοχικό ποσοστό (9,99%) στην αμερικανική Eagle Bulk, η οποία διαχειρίζεται πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Μετά την απόφαση της Eagle Bulk να αγοράσει το ποσοστό του πρώην μεγαλομετόχου, της Oaktree Capital (28%), έναντι 219 εκατ. δολαρίων, η Danaos έγινε, μάλιστα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της αμερικανικής εταιρείας, με 16,7%.

Σημειώνεται ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η διοίκηση της Eagle Bulk άλλαξε το καταστατικό, απαγορεύοντας σε επενδυτές να κτίσουν θέση πάνω από 15% από την ελεύθερη αγορά.

Στην τελευταία εξέλιξη, η Danaos εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απευθύνει ερωτήματα στην Eagle Bulk για τους χειρισμούς της τόσο σχετικά με την αγορά των μετοχών Oaktree όσο και με το μέτρο για το 15%. «Η πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε συνεργατικά και εποικοδομητικά με το διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση της Eagle Bulk» σημειώνεται, μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο.

Danaos Corp.: Αυξάνει το ποσοστό της στην Eagle Bulk