Skip to main content

Στα θρανία για τα καύσιμα 800.000 ναυτικοί

Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV και το Ναυτιλιακό Ίδρυμα Σιγκαπούρης

Την ανάγκη κατάρτισης των ναυτικών για να χειρίζονται με ασφάλεια τα εναλλακτικά καύσιμα στην πορεία του ναυτιλιακού κλάδου για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, αλλά και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, επισημαίνει σχετική μελέτη.

Με θέμα «Το μέλλον των ναυτικών 2030: Μια δεκαετία μετασχηματισμού», η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV και το Ναυτιλιακό Ίδρυμα Σιγκαπούρης (Singapore Maritime Foundation, SMF) επισημαίνει ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως η αμμωνία, η μεθανόλη και το υδρογόνο, μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους στην ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά από τις ναυτιλιακές διοικήσεις.

Τονίζεται επίσης ότι έως τα μέσα της δεκαετίας 2030 θα απαιτηθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση τουλάχιστον 800.000 ναυτικών σε κάποιο βαθμό για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), τις μπαταρίες και τα συνθετικά καύσιμα, αλλά και την ψηφιοποίηση. Στο πλαίσιο της έρευνας υπήρξαν ερωτήσεις σε εμπειρογνώμονες του κλάδου της ναυτιλίας αλλά και σε περισσότερους από 500 ναυτικούς. Σχεδόν το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρειάζεται μερική ή πλήρη εκπαίδευση για αναδυόμενα καύσιμα όπως η αμμωνία, η μεθανόλη και το υδρογόνο, ενώ πάνω από το 75% ότι θα χρειαζόταν εκπαίδευση σε κάποιο βαθμό για το LNG, τις μπαταρίες ή τα συνθετικά καύσιμα. Αναφορικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες στα πλοία, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρειάζεται πλήρη ή μερική κατάρτιση για την αυτοματοποίηση του εξοπλισμού και των συστημάτων, τους προηγμένους αισθητήρες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις απομακρυσμένες λειτουργίες.

Μόνο το 13% θεώρησε ότι είναι σήμερα καλά εκπαιδευμένο. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι το 52% των ναυτικών προτιμά τη διά ζώσης εκπαίδευση σε ναυτικό εκπαιδευτικό κέντρο ή ακαδημία, ενώ η πλειονότητα (70%) έχει αποκτήσει ορισμένες δεξιότητες χρησιμοποιώντας προσομοιωτές, εικονική πραγματικότητα (VR) ή άλλα ψηφιακά περιβάλλοντα κατά την εκπαίδευση. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων ήταν στον ναυτιλιακό κλάδο πάνω από 11 χρόνια και τα δύο τρίτα κατείχαν τον βαθμό του αξιωματικού.

Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη ανάλυση του συνασπισμού Together in Safety, που στόχο έχει τη βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας στη ναυτιλία, συνίσταται ότι οι ναυτικοί θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι σε κάθε σύστημα καυσίμου, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους των αδρανών αερίων σε δεξαμενές πλοίων της αποθήκευσης καυσίμων και να μπορούν να αντιδρούν σε ενδεχόμενες διαρροές.

Τα επίπεδα ασφαλείας στα πλοία εκτιμάται επίσης ότι θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα σχέδια των πλοίων και τα ολοκληρωμένα μέτρα ασφαλείας. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε μπλακάουτ στη θάλασσα με βλάβες στις γεννήτριες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαχείριση του boil-off (φυσική εξάτμιση) και να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης των δεξαμενών; Για τα καύσιμα μεθανόλης, LNG, υδρογόνου ο κίνδυνος στη σχετική ανάλυση Together in Safety ήταν «αποδεκτός», αν και για την αμμωνία ήταν «ανεκτός». Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ναυτιλιακού Ιδρύματος της Σιγκαπούρης (SMF), Tan Beng Tee, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατάρτιση και την ανάπτυξη των επαγγελματιών της ναυτιλίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατέχουν τις τεχνικές ικανότητες για να χειρίζονται με ασφάλεια τα πιο προηγμένα πλοία