Skip to main content

Οι κρουαζιέρες πολυτελείας στο επίκεντρο του Posidonia Sea Tourism Forum

Emmanouil Papadopoulos/SOOC

Σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, η προσφορά του τουρισμού πολυτελείας της Ελλάδας αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 2,7 δισ. δολαρίων έως το 2030

Στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η απήχηση των λιγότερο γνωστών προορισμών: Οι κρουαζιέρες πολυτελείας και εξερεύνησης δείχνουν τον δρόμο», θα πραγματοποιηθούν φέτος τα 7α Posidonia Sea Tourism Forum, στις 25 & 26 Απριλίου 2023. Θα εξεταστεί  η αυξανόμενη σημασία των λιγότερο δημοφιλών προορισμών για το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, σε συνδυασμό με τον ρόλο της βιωσιμότητας και της αυθεντικότητας ως παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Allied Market Research, η προσφορά του τουρισμού πολυτελείας της Ελλάδας αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 2,7 δισ. δολαρίων έως το 2030, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11,5% από το 2021 έως το 2030. Ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα έσοδα θα προέλθουν από τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας πολυτελείας και από τις δαπάνες στην ξηρά που πραγματοποιούν οι επιβάτες υψηλού εισοδήματος», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια.

Η εκτροπή μέρους της κίνησης από προορισμούς με υπερβολική επιβάρυνση θα εμπλουτίσει τις επιλογές δρομολογίων των εταιρειών και θα λειτουργήσει ως εργαλείο που μπορεί να προστατεύσει τις φυσικές, πολιτιστικές και τουριστικές αξίες που απαιτούνται για ένα βιώσιμο μέλλον.

«Η απόφασή μας να μεταφέρουμε το Posidonia Sea Tourism Forum εκτός Αθηνών, για πρώτη φορά στη 12χρονη ιστορία της διοργάνωσης, συνδέεται με τις αναδυόμενες τάσεις σε έναν κλάδο που επιθυμεί να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά την αυξανόμενη κριτική για τη συμβολή του στον υπερτουρισμό πολλών δημοφιλών προορισμών κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια.

Ο Mark Robinson, Senior Vice President Operations της Scenic Luxury Cruises & Tours, δήλωσε: «Ο τομέας της κρουαζιέρας πολυτελείας αντιπροσωπεύει το 3,7% του συνολικού μεριδίου αγοράς του κλάδου παγκοσμίως, με τη Μεσόγειο Θάλασσα να κατέχει πάνω από το ένα τρίτο αυτού του τμήματος, με 37,01%. Ένας από τους κύριους λόγους απήχησης της περιοχής είναι το αρχιπέλαγος της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο προσφέρει μοναδικούς, διάσημους προορισμούς παγκοσμίως, αλλά και ‘κρυμμένα πετράδια’ που προσφέρουν απόλυτα εξατομικευμένες υπηρεσίες ως προορισμοί. Με τα πολυτελή πλοία των Scenic και Emerald Cruises έχουμε πολλές προσεγγίσεις στην περιοχή και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε για το 2023 ότι το νέο υπερπολυτελές Scenic Eclipse II –που πρόκειται να λανσαριστεί τον Απρίλιο– και το νέο μας πλοίο Emerald Sakara θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην περιοχή τον Ιούλιο. Η Scenic Cruises αναζητά πάντα νέους προορισμούς για τις πολυτελείς κρουαζιέρες της