Skip to main content

«Απόβαση» 4.000 κινεζικών Ι.Χ. στον Πειραιά

Ο ΟΛΠ, κύριος διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς αυτοκινήτων σε Eυρώπη - Β. Αφρική - Εγγύς Ανατολή

Από το λιμάνι του Πειραιά περνούν τα κινεζικά αυτοκίνητα για να κατακτήσουν τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η “Ν’, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν δέσει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, τρία multipurpose πλοία, που ανήκουν στον όμιλο Cosco, τα οποία έφεραν μέσα σε containers περίπου 4.000 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα εξ αυτών σύμφωνα με την πληροφόρηση της “Ν’, έχουν ήδη πατήσει τα εδάφη της γειτονικής Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΛΠ, της οποίας κύριος μέτοχος με ποσοστό 67% είναι ο κινεζικός όμιλος Cosco, γίνεται ο  κύριος διαμετακομιστικός κόμβος για τη μεταφορά αυτοκινήτων, από την Κίνα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή, σε ειδικά κοντέινερ.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία μεταφοράς αυτοκινήτων από κοινού με την Cosco Shipping Specialized Carriers, που αξιοποιεί το πλεονέκτημα της θέσης του λιμένα Πειραιά και προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς οχημάτων με πλοία πολλαπλών χρήσεων, έχοντας στόχο την παροχή υπηρεσιών logistics αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας στην περιοχή EMEA.

Η νέα υπηρεσία αφορά τη μεταφορά σε ειδικά κοντέινερ, χωρητικότητας τριών οχημάτων, που ονομάζεται Flat Rack, εξοπλισμένα με ενσωματωμένες ράμπες για ευκολότερη μεταφορά και τοποθέτηση των οχημάτων. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να στοιβάζονται σε ύψος τριών κοντέινερ.

Η στρατηγική θέση του λιμένα ανάμεσα στις τρεις ηπείρους και συνεπώς ανάμεσα σε πολλαπλές αγορές, οι ολοκληρωμένες παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και η παρουσία του ομίλου Cosco Shipping ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να επιλεγεί το λιμάνι Πειραιά ως βασικός διαμετακομιστικός κόμβος σε αυτό το μεγάλο επιχειρηματικό πρότζεκτ”, αναφέρει στη “Ν”, ο ΟΛΠ.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 κατέφθασε στον Πειραιά το πρώτο καράβι αυτοκινήτων, τα οποία εκφορτώθηκαν στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων για να μεταφερθούν στη συνέχεια στον τερματικό σταθμό αυτοκινήτων προκειμένου να οδηγηθούν στους τελικούς προορισμούς τους.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang, εξέφρασε σε δηλώσεις του στη “Ν”,  την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την έναρξη μιας επιπλέον σημαντικής δραστηριότητας εντός του λιμένος, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η μεγάλη αξία της συνέργειας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και δημιουργεί τις συνθήκες για την επίτευξη αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων με σημαντικές οικονομίες κλίμακος και οφέλη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ως ένα από τα βασικά μέλη του ομίλου Cosco, η  Cosco Shipping  Specialized Carriers εξειδικεύεται στις λειτουργίες και τη διαχείριση περισσότερων από εκατό πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων πολλαπλών χρήσεων και πλοίων βαρέων φορτίων, ημι-υποβρύχιων πλοίων, πλοίων αμιγώς μεταφοράς οχημάτων, μεταφοράς κορμών δέντρων καθώς και ασφάλτου. Το μέγεθος αυτού του εξειδικευμένου ναυτιλιακού στόλου τον κατατάσσει ως τον μεγαλύτερο στον κόσμο.

Τα car carriers

Ταυτόχρονα με τα multipurpose πλοία, η Cosco επεκτείνεται και στα car carriers.  Έχει καταθέσει παραγγελία για την κατασκευή έξι νεότευκτων pure car carriers μεταφορικής ικανότητας, 7.500 ceu, ενώ έχει υπό κατασκευή ακόμα 15 dual fuel πλοία, μεταφορικής ικανότητας από 7.000 μέχρι 8.300 ceu.

Επισημαίνεται ότι από το 2022 ένας μεγάλος αριθμός car carriers αποπλέει  από την Κίνα, αφού καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών αυτοκινήτων από την ασιατική χώρα.

Η Κίνα αυτή τη στιγμή αποτελεί τη δεύτερη κορυφαία χώρα εξαγωγών αυτοκινήτων μετά την Ιαπωνία. Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της China Association of Automobile Manufacturers, οι εξαγωγές της Κίνας το α’ τρίμηνο του 2022 άγγιξαν τις 2,12 εκατ. μονάδες, αυξημένες κατά 55% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, οι εξαγωγές του α’ τριμήνου ήταν υψηλότερες από το σύνολο του 2021, όταν και διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά στα 2 εκατ. οχήματα.

Ο ΟΛΠ

Η ΟΛΠ Α.Ε., εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαχειρίζεται και λειτουργεί τον λιμένα Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ενός από τα πιο ολοκληρωμένα λιμάνια στην Ευρώπη από πλευράς λιμενικών υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες στο Λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνουν την κρουαζιέρα, τη μεταφορά επιβατών, τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, τις γενικές μεταφορές, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τα logistics και υπηρεσίες ελεύθερης ζώνης. Κύριος μέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε. με ποσοστό 67% είναι η COSCO Shipping, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου.

Η ΟΛΠ Α.Ε. κατέχει την πιστοποίηση “ECO PORT”, βρίσκεται στη λίστα ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας το 2022.