Skip to main content

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας ζητεί το Βερολίνο

Την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου στην ομοσπονδιακή υπηρεσία κατασκοπείας (ΝΒD) ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για την παρακολούθηση πρεσβειών συμμαχικών χωρών.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post» , ο Μάας τάχθηκε υπέρ της εκ βάθρων μεταρρύθμισης της υπηρεσίας, τονίζοντας ότι «το κοινοβούλιο πρέπει να έχει όλα τα αναγκαία μέσα στη διάθεσή του για να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις υπηρεσίες πληροφοριών».

Σήμερα το πρωί ο γερμανικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός RBB και το Spiegel Online ανέφεραν ότι η BND κατασκόπευε πολλές πρεσβείες και υπηρεσίες «ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών», κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η BND χρησιμοποίησε «επιλογείς» (λέξεις κλειδιά, ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων ή πιστωτικών καρτών) τους οποίους της είχε δώσει η NSA, αλλά και δικούς της, επισημαίνουν και τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Η πρακτική φαίνεται ότι συνεχιζόταν για χρόνια, προτού σταματήσει «το φθινόπωρο του 2013».

Η ελεγκτική επιτροπή του κοινοβουλίου μόλις ενημερώθηκε, την Τετάρτη το βράδυ, για τις πληροφορίες αυτές, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει ομάδα στα κεντρικά της BND για να ερευνήσει το θέμα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, όπου η BND εμπλέκεται σε υπόθεση παρακολούθησης, καθώς στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι κατασκόπευε διάφορες χώρες, σε συνεργασία με την αμερικανική NSA.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters