Skip to main content

Αισιοδοξία στο Μαυροβούνιο ότι θα προσκληθεί άμεσα να γίνει μέλος του NATO

Αισιοδοξία ότι επίκειται άμεσα η πρόσκληση για να γίνει η χώρα μέλος του NATO εκφράζουν οι αρχές του Μαυροβουνίου, μίας εκ των έξι πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Λούκσιτς, την Τετάρτη, λίγο πριν από τη συνεδρίαση ανώτερων αξιωματούχων της Συμμαχίας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί θετικά για την είσοδο του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας, κίνηση η οποία θα αποτελεί την πρώτη διεύρυνση του NATO από το 2009, όταν είχαν γίνει δεκτές η Αλβανία και η Κροατία.

Το Μαυροβούνιο ήταν η τελευταία από τις έξι ομόσπονδες δημοκρατίες της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο) η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 2006.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παρέμενε σε ομοσπονδία με τη Σερβία, ωστόσο μετά τη σύγκρουση στο Κόσοβο, το 1998-1999, άρχισε να απομακρύνεται από το Βελιγράδι, μέχρι την τελική της ανεξαρτητοποίηση.