Skip to main content

Ιράκ: Οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία δεν έχουν έγκριση να παραμείνουν στη χώρα

Οι αμερικανικές δυνάμεις που πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στο Ιράκ μετά την απόσυρσή τους από τη Συρία δεν έχουν έγκριση να παραμείνουν στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ξεκαθαρίζοντας ότι η παρουσία τους δικαιολογείται μόνον ως διέλευση από τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού έρχεται σε αντίθεση με την αρχική ανακοίνωση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία οι περπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία θα μετακινηθούν στο δυτικό Ιράκ για να συνεχίσουν την εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθήσουν στην προάσπιση του Ιράκ».

Αργότερα ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, επανήλθε στο θέμα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ για να σημειώσει πως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να φέρει τους Αμερικανούς στρατιώτες που αποσύρονται από τη Συρία πίσω στις ΗΠΑ.

«Ο σκοπός δεν είναι να μείνουμε στο Ιράκ ατελείωτα, ο σκοπός είναι να αποσύρουμε τους στρατιώτες μας και να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε ο Έσπερ και πρόσθεσε πως δεν έχουν επιλυθεί ακόμη οι λεπτομέρειες για το πόσο θα παραμείνουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία προστίθενται στους περισσότερους από 5.000 που στρατοπεδεύουν ήδη στο Ιράκ, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις και βοηθούν ώστε να μην επανακάμψει το Ισλαμικό Κράτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters