Skip to main content

Διώξεις κατά πρώην συμβούλων Τραμπ για τη Ρωσία

Σε νέα φάση εισέρχεται η έρευνα που διεξάγεται για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, καθώς τη Δευτέρα ο πρώην επιτελάρχης της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ παραδόθηκε στις αρχές και θα του ασκηθεί δίωξη για 12 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και «συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ», ενώ ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος του επιτελείου Τραμπ κατά την ίδια εκστρατεία, ομολόγησε ότι έχει δώσει ψευδείς καταθέσεις στο FBI.

Η ομολογία τον φέρνει πλέον αντιμέτωπο με ποινική δίωξη, που μαζί με εκείνη ενάντια στον Π. Μάναφορτ, αποτελούν τις πρώτες από την εποχή που την έρευνα ανέλαβε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η παραπομπή, όσον αφορά στον Μάναφορτ, περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται ότι υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Πολ Μάναφορτ, καθώς και ο συνεργάτης του, Ρίτσαρντ Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από υπεράκτιους λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Στο κάδρο και ο Παπαδόπουλος

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε εξάλλου ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI. Πρόκειται για δικηγόρο από το Σικάγο που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στη ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο δικηγόρος δήλωσε ένοχος την 5η Οκτωβρίου για την κατηγορία ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Ο Παπαδόπουλος, μέσω των ψευδών δηλώσεών του, «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016», υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Μιούλερ.

Τραμπ: Η έμφαση έπρεπε να είναι στην «διεφθαρμένη Χίλαρι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, σχολιάζοντας μέσω Twitter το θέμα, σημείωσε ότι οι κατηγορίες κατά του κ. Μάναφορτ αφορούν εποχή προγενέστερη της συνεργασίας τους και κάλεσε τις αρχές να δώσουν την έμφασή τους στη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της «διεφθαρμένης Χίλαρι» Κλίντον, αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Καμία συμπαιγνία!», τόνισε, υπονοώντας τις κατηγορίες για συμπαιγνία του με τη Ρωσία ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

naftemporiki.gr