Skip to main content

Μέι και Ρούτε εναντίον Μόσχας για την περιφρόνηση διεθνών κανόνων

Το Λονδίνο και η Χάγη κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών (GRU) ότι περιφρονούν τους διεθνείς κανόνες που εγγυώνται την παγκόσμια ασφάλεια εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους και κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στην Χάγη.

«Η απόπειρα αυτή διείσδυσης στο σύστημα ασφαλείας ενός διεθνούς οργανισμού που εργάζεται για να απαλλάξει τον κόσμο από τα χημικά όπλα δείχνει ότι η GRU περιφρονεί τις διεθνείς αξίες και τους διεθνείς κανόνες που εγγυώνται την ασφάλεια όλων μας», καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας Τερέζα Μέι και Μαρκ Ρούτε.

Λονδίνο: Σωρεία κυβερνοεπιθέσεων από την GU

Νωρίτερα, βολές κατά της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GU) εξαπέλυσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ κατηγορώντας την ότι βρίσκεται πίσω από σωρεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πολιτικών και αθλητικών θεσμών, εταιρειών και μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό το είδος συμπεριφοράς δείχνει την επιθυμία τους να δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες με αίσθημα απόλυτης ατιμωρησίας και χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις συνέπειες», είπε ο Χαντ, αναφερόμενος στους κατάσκοπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές», συνέχισε ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μαζί με τους συμμάχους μας, θα αποκαλύπτουμε και θα αντιδρούμε στις προσπάθειες της GRU να υπονομεύσει τη διεθνή σταθερότητα», διεμήνυσε ο Χαντ, υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) θεωρεί ότι είναι «σχεδόν απόλυτα βέβαιο» πως η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού βρισκόταν πίσω από δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, γνωστή με το ακρώνυμο GRU, το οποίο παραπέμπει στην παλαιότερη ονομασία της (Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών) άλλαξε την επωνυμία της το 2010 σε Κεντρική Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου (GU). Σε διεθνές επίπεδο, συνήθως χρησιμοποιείται το παλιό της ακρώνυμο. Όπως κατήγγειλε ο Χαντ, οι κυβερνοεπιθέσεις που της προσάπτει το Λονδίνο διαπράχθηκαν «χωρίς διάκριση», χωρίς καμιά «συναίσθηση του κινδύνου» και «παράνομα» και είχαν αποτέλεσμα να «πληγούν οι πολίτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», ενώ «στοίχισαν εκατομμύρια λίρες σε εθνικές οικονομίες». Βασικοί στόχοι των κυβερνοεπιθέσεσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η «υπονόμευση» και «η ανάμειξη στις εκλογές σε άλλες χώρες».

Ολλανδία: Ματαιώθηκε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του ΟΑΧΟ

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ αποκάλυψε επίσης ότι η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας ματαίωσε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη.

Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης, τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία εκλήθη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε σε έναν από τους τέσσερις Ρώσους πράκτορες ήταν συνδεδεμένος με τη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Μαλαισία και το περιεχόμενο αφορούσε την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ολλανδός υπουργός Άμυνας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP