Skip to main content

Ουκρανία: Εκατοντάδες Εβραίοι προσκυνητές φεύγουν από τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Εκατοντάδες Εβραίοι προσκυνητές, που είχαν αποκλειστεί εδώ και μερικές ημέρες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού, πήραν τον δρόμο της επιστροφής εγκαταλείποντας τα σχέδιά τους για ένα προσκύνημα στο ουκρανικό έδαφος. «Αν χθες ήταν περίπου 1.000, σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δεν ήταν παραπάνω από 700» στο συνοριακό φυλάκιο Νόβι Γιαριλοβίτσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής Αντρίι Ντεμτσένκο.

Ο Λευκορώσος ομόλογός του Άντον Μπιτσκόφσκι επιβεβαίωσε πως «ο αριθμός τους μειώνεται» και ότι θα δοθεί ένας απολογισμός τις μεσημεριανές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με το Μινσκ, 1.216 προσκυνητές είχαν μείνει σε μια «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσά τους και 253 ανήλικοι.

Κάθε χρόνο την περίοδο του εβραϊκού νέου έτους –φέτος γιορτάζεται από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου– δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές πηγαίνουν στην Ουμάν, στην κεντρική Ουκρανία, για να προσευχηθούν στον τάφο του ραβίνου Ναχμάν του Μπρέσλεβ (1772-1810), ιδρυτή ενός κλάδου του υπερορθόδοξου ιουδαϊσμού, του χασιδισμού. Οι αναχωρήσεις των πρώτων προσκυνητών από τη μεθοριακή ζώνη πραγματοποιούνται καθώς σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εορτασμοί του νέου έτους.

Οι προσκυνητές υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να παρακάμψουν, διερχόμενοι από τη Λευκορωσία, τους περιορισμούς που έθεσε σε ισχύ το Κίεβο απέναντι σε μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο ουκρανικό έδαφος. Η Ουκρανία έχει κλείσει τα σύνορά της στους ξένους από τα τέλη Αυγούστου. Περίπου 2.000 από αυτούς, που ήρθαν στην πλειονότητά τους από το Ισραήλ αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία ή τη Γαλλία, βρίσκονται τώρα στη Λευκορωσία με περίπου τους μισούς από αυτούς να έχουν αποκλειστεί από τις αρχές της εβδομάδας στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο ουκρανικό φυλάκιο Νόβι Γιαριλοβίτσι.

Κατήγγειλαν τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, όμως οι αρχές τους είχαν προμηθεύσει τρόφιμα, νερό και αντίσκηνα. Δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός. Εξάλλου, Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν σήμερα συλλήψεις διαφόρων άλλων προσκυνητών στα σύνορα με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία που προσπαθούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Επτά Ισραηλινοί ή Αμερικανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Ουκρανία, προερχόμενοι από την Ουγγαρία. Ένας Αυστριακός επιχείρησε να περάσει τα σύνορα προερχόμενος από την Πολωνία με ουκρανικό διαβατήριο που δεν του ανήκε και απελάθηκε για τρία χρόνια. Τέλος, δέκα Ισραηλινοί πολίτες συνελήφθησαν από τη ρουμανική συνοριοφυλακή στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ουκρανία.

Η κρίση επιδεινώθηκε προχθές, Τετάρτη, από μια διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, με το Κίεβο να κατηγορεί το Μινσκ ότι θέλει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση σε ένα υπόβαθρο εντάσεων ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Η ουκρανική προεδρία κάλεσε τις λευκορωσικές αρχές να «σταματήσουν να επιδεινώνουν» αυτήν την κρίση στα σύνορα και «να μην διαδίδουν ψευδείς δηλώσεις που δημιουργούν ελπίδες στους προσκυνητές» για το άνοιγμά τους.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε «το άνοιγμα ενός (ανθρωπιστικού) διαδρόμου» έως την Ουμάν για τους προσκυνητές. Και η κυβέρνησή του κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν σέβεται τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα τη θρησκευτική ελευθερία τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία όπως και το Κίεβο είχε εκτιμήσει από τον Αύγουστο ότι, λόγω της πανδημίας, οι χασιδιστές Εβραίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για το προσκύνημα, τους κάλεσε χθες να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP