Skip to main content

Πολιτική κρίση στην Τυνησία- Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τις εργασίες του Κοινοβουλίου, μετά από τις βίαιες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφρασαν το θυμό τους για την κακομεταχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησης, πλημμύρισαν τους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την ευθύνη με τη βοήθεια ενός νέου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι σκοπεύει να φέρει ηρεμία στη χώρα. Οι αντίπαλοί του όμως χαρακτήρισαν την κίνηση του πραξικόπημα.

«Έχουμε λάβει αυτές τις αποφάσεις … έως ότου η κοινωνική ειρήνη επιστρέψει στην Τυνησία και μέχρι να σώσουμε το κράτος», δήλωσε ο Σαΐντ σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά από μια επείγουσα συνάντηση ασφαλείας στο παλάτι.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, διαδηλωτές ξέσπασαν με εορτασμούς στο άκουσμα της είδησης ότι είχε απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι.

Ο πρόεδρος Σαΐντ εμφανίστηκε στα πλήθη στην πρωτεύουσα Τύνιδα όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Φύγετε!» και να ζητούν τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν το κοινοβούλιο και τους δρόμους γύρω από την κεντρική λεωφόρο Bourguiba, το κέντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011 στην Τυνησία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις ατόμων έπειτα από συγκρούσεις σε πολλές πόλεις.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Ennahdha, έσπασαν υπολογιστές και πυρπόλησαν τα τοπικά κεντρικά γραφεία του στο Τοζέρ. Το κόμμα κατήγγειλε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές συμμορίες» που προσπαθούσαν να «προκαλέσουν χάος και καταστροφή».

Προειδοποίηση για χρήση του στρατού

Ο πρόεδρος Σαΐντ δεσμεύθηκε να απαντήσει με τη στρατό σε περίπτωση που συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.  «Προειδοποιώ όσους σκέφτονται να καταφύγουν στα όπλα … και όποιον πυροβολήσει, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταποκριθούν με σφαίρες», είπε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το σύνταγμα του επιτρέπει να αναστείλει το κοινοβούλιο εάν βρίσκεται σε «επικείμενο κίνδυνο», συνέχισε προκαλώντας, ωστόσο, την αντίδραση του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι ο οποίος τον κατηγόρησε για «πραξικόπημα κατά της επανάστασης και του συντάγματος».

«Θεωρούμε ότι τα θεσμικά όργανα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και οι υποστηρικτές του Ennahda και του λαού της Τυνησίας θα υπερασπιστούν την επανάσταση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γανούσι και ηγέτης του Ενάχντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC