Skip to main content

Αθώος ο Βόσνιος οπλαρχηγός Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Δικαστήριο του Σαράγεβο έκρινε τον Βόσνιο Μουσουλμάνο διοικητή των βοσνιακών δυνάμεων που υπερασπίζονταν τη Σρεμπρένιτσα Νάσερ ‘Οριτς αθώο των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σερβοβόσνιων, κατά την υπεράσπιση του μουσουλμανικού θύλακα στον πόλεμο του 1992-95.

Ο δικαστής Σάμπαν Μακσούμιτς κήρυξε αθώο τον ηλικίας 50 ετών κατηγορούμενο για τη δολοφονία τριών Σερβοβόσνιων κρατουμένων στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε επίσης ο Σαμπαχουντίν Μούχιτς, 49 ετών, ο σύντροφός του εν όπλοις στη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων.

Την ετυμηγορία ανέμεναν με ανυπομονησία, για διαφορετικούς λόγους, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Σερβοβόσνιοι.

Για τους πρώτους, ο Όριτς είναι ο «ήρωας» της υπεράσπισης του θύλακα της ανατολικής Βοσνίας, που άντεξε την πολιορκία που επέβαλαν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις έως την πτώση τον Ιούλιο του 1995.

Σε διάστημα μερικών ημερών, οι δυνάμεις του «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς σφαγίασαν 8.000 Βόσνιους Μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους, έγκλημα που χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Για τους Σέρβους της Βοσνίας, αλλά και της γειτονικής Σερβίας, ο Όριτς είναι ένας «δολοφόνος» ο οποίος πραγματοποίησε από το 1992 έως το 1995 επιθέσεις εναντίον σερβικών χωριών στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα, διαπράττοντας εγκλήματα κατά αμάχων και κρατουμένων.

Ενώσεις οικογενειών των θυμάτων εκτιμούν πως 2.428 σέρβοι άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο Όριτς, ο οποίος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2003 και είχε δικαστεί για τα εγκλήματα αυτά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στη Χάγη, είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση δύο χρόνων επειδή δεν εμπόδισε δολοφονίες και κακομεταχείριση.

Ο Όριτς απαλλάχθηκε ωστόσο σε δεύτερο βαθμό, το 2008, με το TPIY να αποδίδει σημαντικά ελαφρυντικά σε αυτόν τον άπειρο διοικητή που διορίστηκε στη θέση αυτή σε ηλικία 25 ετών.

Το 2014 η Δικαιοσύνη της Σερβίας εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του Όριτς, με την κατηγορία ότι πραγματοποίησε «πολλές επιθέσεις εναντίον σερβικών χωριών της περιοχής της Σρεμπρένιτσα, με σκοπό την εκκένωση του σερβικού πληθυσμού μέσω εκφοβισμών, βασανιστηρίων και φόνων».

Η Ελβετία τον συνέλαβε ένα χρόνο αργότερο, αλλά αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Σερβία έπειτα από έντονη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στο Σαράγεβο και το Βελιγράδι. Οι βοσνιακές αρχές είχαν δεσμευθεί τότε να τον δικάσουν στο Σαράγεβο.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016. Ο Όριτς και ο Μούχιτς κατηγορούνταν για τη δολοφονία τριών Σέρβων, εκτός μάχης, στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1992.