Skip to main content

Επικρίσεις Σουλτς κατά της «Ευρώπης των εγωιστών»

Επικρίσεις κατά της «Ευρώπης των εγωιστών» διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse σχετικά με την προσφυγική κρίση, ενώ προειδοποίησε χώρες όπως η Ουγγαρία ότι δεν κερδίζουν αλληλεγγύη όταν προκαλούν.

«Αν ανοίξουμε νόμιμες οδούς στην Ε.Ε., κατευθύνουμε τη μετανάστευση την οποία η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έσπευσε ωστοσο να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να έρχεται ο καθένας στην Ε.Ε.. «Θα δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν βάσει ξεκάθαρων κριτηρίων», εξήγησε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες.

Ο κ. Σουλτς χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αναγκαστική ανακατανομή στις χώρες της Ε.Ε. 160.000 προσφύγων.

Παρά τις αντιδράσεις πολλών κρατών, ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα βρουν μια κοινή θέση για το ζήτημα. «Για την ανακατανομή των προσφύγων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός μιας χώρας, η οικονομική της ισχύ και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί», εξήγησε. Αυτή είναι μια καλή και αντικειμενική μέθοδος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με τον οποίο η μεταναστευτική κρίση είναι «γερμανικό πρόβλημα», είπε ότι η άποψη αυτή είναι «μεμονωμένη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε.».

«Είναι αλήθεια ότι η Ουγγαρία χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια, διότι ως ενδιάμεση χώρα στον βαλκανικό δρόμο πρέπει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις», είπε ο Σουλτς. Όμως, πρόσθεσε, ότι δεν κερδίζει κανείς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν προκαλεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ