Skip to main content

Κούβα: Αποκαταστάθηκε το ίντερνετ, αλλά όχι η πρόσβαση στα social media

Το Ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί στην Κούβα, αφού είχε διακοπεί για τρεις ημέρες, μετά τις   διαδηλώσεις της Κυριακής, όμως ήταν αδύνατον να συνδεθεί κανείς σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταξύ άλλων, με το 3G και το 4G δεν υπήρχε πρόσβαση στο Whatsapp, το Facebook και το Twitter.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε έλλειψη Ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας αλλά μας λείπουν επίσης τα φάρμακα» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα αυτό. «Και η Κούβα δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Ο Κουβανός υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν μια εκστρατεία στο Twitter, μέσω του χάσταγκ #SOSCuba, για να υποκινήσουν κοινωνικές αναταραχές στο νησί. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ζήτησε να αποκατασταθούν γρήγορα «όλα τα μέσα επικοινωνίας, διαδικτυακά και μη». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σχολίασε ότι το κλείσιμο των μέσων πληροφόρησης «δεν ανταποκρίνεται διόλου στις ανάγκες και τις νόμιμες επιδιώξεις του κουβανικού λαού».

Σήμερα, στους δρόμους της Αβάνας επικρατούσε ησυχία αλλά η στρατιωτική και αστυνομική παρουσία ήταν έντονη γύρω από το Καπιτώλιο, την έδρα του κοινοβουλίου. Στην περιοχή αυτή, όπου την Κυριακή χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πεινάμε» και «Κάτω η δικτατορία», στάθμευαν σήμερα πολλά λεωφορεία της αστυνομίας. Την Τρίτη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν νέες εκκλήσεις για διαδηλώσεις κοντά στο Καπιτώλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ