Skip to main content

Το Ιράν εξετάζει την τοποθεσία των πιθανών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Στην τοποθεσία όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως καταλήγει η Τεχεράνη, μερικές μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ενδεχομένως με μία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Φαίνεται με κάποιο τρόπο πως το Ιράν εξετάζει ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί έτσι», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί από πέρσι, οπότε ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του. Έκτοτε η Ουάσιγκτον ανανέωσε και αυστηροποίησε τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις αργού πετρελαίου του Ιράν να μειωθούν πάνω από 80% και το Ιράν να οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απέρριψαν, χωρίς όμως να αποκλείουν εντελώς, το γαλλικό σχέδιο να δοθεί στην Τεχεράνη πιστωτική γραμμή 15 δισ. δολαρίων. Ο Ρουχανί από την πλευρά του έδωσε την Τετάρτη στις ευρωπαϊκές δυνάμεις διορία δύο ακόμη μηνών για να διασώσουν τη συμφωνία.

Το Ιράν ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα ότι έκανε άλλο ένα βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, αντέδρασε στην υπαναχώρηση του Ιράν, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξει πορεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters