Skip to main content

Επίθεση στην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζουν οι Κούρδοι της Συρίας

Οι κατά βάση κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αναδιπλώθηκαν την Πέμπτη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, ετοιμάζοντας επιχείρηση για την κατάληψη της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους Ράκα.

Την πληροφορία έδωσε εκπρόσωπος της υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο ISIS.

Αξιωματούχοι των ΣΔΔ, που αποτελούνται κυρίως από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

Οι ΣΔΔ είχαν κινηθεί δυτικά του Ευφράτη, παρά την αντίθετη γνώμη της Τουρκίας, για να απελευθερώσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη Μανμπίτζ.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας, κυρίως εκείνοι του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), επιδιώκουν στην πραγματικότητα όχι τόσο την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά την ενοποίηση των τριών κουρδικών καντονίων της βόρειας Συρίας για τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας εκεί, πράγμα στο οποίο η Άγκυρα αντιτίθεται με σφοδρότητα.

Το παράνομο στην Τουρκία PKK και το PYD είναι αδελφά κόμματα, με το δεύτερο να αναγνωρίζει τον ηγέτη του πρώτου, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ως ιδεολογικό καθοδηγητή του.

naftemporiki.gr