Skip to main content

Τουρκικός στρατός εισήλθε στη Συρία

Δώδεκα τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας, στην περιοχή βόρεια της συριακής πόλης Τζαραμπλούς και πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εν αναμονή επίθεσης από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης για την κατάληψη της πόλης.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι έχουν καταστραφεί 70 θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή της Τζαραμπλούς από το τουρκικό πυροβολικό και πλήγματα με ρουκέτες.

Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού είχαν εισέλθει νωρίτερα στο συριακό έδαφος προετοιμάζοντας την είσοδο των αρμάτων μάχης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για επιχείρηση τόσο κατά του Ισλαμικού Κράτους, όσο και κατά του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), συριακού παρακλαδιού του PKK.

Η Τουρκία είχε πλήξει με όλμους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εκτός των τζιχαντιστών και τις κουρδικές δυνάμεις, ώστε να μη τους επιτρέψουν να καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν πίσω τους οι τζιχαντιστές υποχωρώντας.

Βασική ανησυχία της Άγκυρας είναι η δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, με την ενοποίηση των τριών κουρδικών καντονίων, σε περίπτωση που η Τζαραμπλούς πέσει στα χέρια του PYD, το οποίο στηρίζεται και λαμβάνει βοήθεια τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο αδελφό κόμμα του PYD στην Τουρκία, το παράνομο Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αυτονομιστικό – αποσχιστικό αντάρτικο από το 1984 στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Κούρδοι.

Στην Άγκυρα ο Μπάιντεν

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Τουρκίας προχώρησε το ξημέρωμα σε εφόδους στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε εξάλλου στην Τουρκία την Τετάρτη, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Δυτικού αξιωματούχου στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι θα τονίσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να καλύπτουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999 και θα πρέπει να τον παραδώσουν στην Τουρκία για να δικαστεί.

Νωρίτερα την Τρίτη, η τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς είχε εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της ρίψης ρουκετών και όλμων από τους τζιχαντιστές.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή είσοδο της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, πέραν μιας μικρής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2015 για την μεταφορά του τάφου γνωστής προσωπικότητας της οθωμανικής εποχής που κινδύνευε από τις μάχες.

Στηρίζουν αεροπορικά οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, τόνισε ότι καλύπτει αεροπορικά την κοινή προσπάθεια Τουρκίας – Ελεύθερου Συριακού Στρατού για την κατάληψη της Τζαραμπλούς.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η επιχείρηση, πέραν της εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους, έχει ως στόχο, από την πλευρά της Τουρκίας, να δημιουργηθεί ζώνη που θα ανακόπτει τα σχέδια των Κούρδων για ενοποίηση των τριών καντονίων της βόρειας Συρίας σε μια αυτόνομη κουρδική οντότητα.

Οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Τουρκία, στηρίζουν ανοικτά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ως την πλέον αξιόπιστη δύναμη στο έδαφος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

naftemporiki.gr